Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Explózia srbských zamestnancov u nás

Tisícky Srbov pracujú v slovenských firmách a ich počet rýchlo narastá. Tvoria tak najpočetnejšiu skupinu cudzincov, ktorí k nám prišli hľadať lepšiu prácu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Explózia srbských zamestnancov u nás
Zdroj: TASR

Slovensko prežíva dobré ekonomické časy. Pribúdajú investori, najmä z oblasti automobilového priemyslu a strojárstva, nezamestnanosť je rekordne nízka a stúpa počet ľudí, ktorí pracujú. Fabriky zrazu majú problém nájsť dostatok kvalifikovanej pracovnej sily, čo stále viac riešia dovozom zamestnancov z krajín ako Rumunsko, Ukrajina, či Srbsko a iné balkánske krajiny. S tým sa však často spája aj problém s čiernou prácou. Riešiť ho by už malo byť jednoduchšie vďaka zmluve o spolupráci medzi Slovenskom a Srbskom. O téme píše srbský portál B92.net.

Rekordné čísla

„Tento rok tvorili Srbi najpočetnejšiu skupinu cudzincov pracujúcich na Slovensku. Konkrétne tu našlo zamestnanie až 8500 srbských občanov. Podľa slovenského ministerstva práce je to nárast o 4300 pracovníkov oproti minulému roku,“ píše B92.net.

Nie je však žiadnym tajomstvom, že mnoho Srbov prichádza do slovenských fabrík pracovať bez potrebných dokumentov. Či už to robia vedome, alebo sú obeťami pracovných agentúr, ktoré im sľúbili vybaviť všetky potrebné povolenia, ale nespravili tak.

Srbský minister práce Zoran Djordjevic preto pricestoval do Bratislavy a podpísal zmluvu o spolupráci so svojim slovenským kolegom Jánom Richterom. Jej cieľom je bojovať proti šedej ekonomike a „zabezpečiť tak vysokú ochranu pracovníkov v zahraničí, ako aj rešpektovanie zákonov oboch krajín,“ dodáva portál.

Razia ako proti zločincom

Slovenskí policajti sa pritom s nelegálnymi srbskými, či inými zahraničnými pracovníkmi nijako nemaznajú. Len v októbri zadržali v Šali pri veľkej akcii 62 cudzincov a strčili ich do väzby. Nemali v poriadku pracovné povolenia. Údajne pracovali pre firmu Shin Heung Precision Slovakia, ktorá dodáva komponenty pre firmy ako Samsung či Sony. Medzi zadržanými bolo 23 Srbov, 27 Ukrajincov, osem Macedónčanov a štyria Bosniaci.

Všetkých neskôr premiestnili do záchytného tábora v Medveďove. Medzi nimi bola aj Marija Zdravkovičová, ktorá opísala, že sa k nim slovenskí policajti správali ako ku kriminálnikom. Za mrežami vraj strávili 12 hodín a niektorí dokonca 24 hodín.

Mala sa tam vyskytnúť aj žena so zdravotnými problémami, ktorú vraj policajti nechceli pustiť 30 hodín. Keď potrebovala zdravotné ošetrenie, musela za to zaplatiť 120 eur. Všetky potrebné dokumenty pre príchod na Slovensko Srbom zabezpečovala agentúra. Preto sa mnohí z nich cítili nevinní a ukrivdení, aj keď zrejme porušili zákon.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM