Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Fico je vraj len vylepšený Mečiar

Dnes sa už v mene politiky nevraždí, ale zneužívanie moci a kradnutie je stále rovnaké, tvrdí populárny slovenský herec Maroš Kramár, ktorý vo filme Únos hrá Vladimíra Mečiara.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Fico je vraj len vylepšený Mečiar
Zdroj: TASR

V kinách sa premieta kontroverzný film inšpirovaný dvadsať rokov starým prípadom únosu Michala Kováča ml. do zahraničia. Je to citlivá téma a z reakcií filmárov a hercov je zrejmé, že si dávajú veľký pozor na jazyk, aby ich niekto nezažaloval.

Veď nikdy nevyšetrený prípad, ktorý dodnes chránia Mečiarove amnestie, zaťahuje najvyššie politické špičky deväťdesiatych rokov nielen do únosu, ale aj do vraždy. Český portál idnes.cz sa s Marošom Kramárom rozprával nielen o jeho filmovej úlohe, ale aj o politickom bahne dnešných dní.

Len žiadne mená!

„Ako sa vám vo filme Únos hral Vladimír Mečiar?“ spýtal sa redaktor českého portálu Maroša Kramára. Populárny herec ho však okamžite usmernil, že takto sa pýtať nedá, pretože Únos nie je dokument, ale umelecký film, takže jeho postava sa volá iba Predseda, šéf tajnej služby je Chlapčisko, Prezident SR je Prezident… takže žiadne mená!

„Je to film o deväťdesiatych rokoch, o prepojení mafie s najvyššou politickou mocou a políciou… je to detektívny príbeh inšpirovaný vtedajšími časmi. Ak sa tam niekto nájde, nech sa tam nájde,“ hovorí Kramár.

Slovenský herec zdôrazňuje obľúbenú frázu, že „podobnosť s reálnymi postavami je čisto náhodná.“

Po zhliadnutí premiéry Únosu sa minister kultúry Marek Maďarič prekvapivo vyjadril, že by podporil zrušenie Mečiarových amnestií, ktoré dodnes bránia polícii vyšetriť celú kauzu dokonca. Filmový predstaviteľ Predsedu má rovnaký názor: „Dať amnestiu pred vyšetrením nejakého činu je nemorálne.“

Sexsymbol Mečiar

Maroš Kramár sa na Mečiara nepodobá, ale vysvetľuje, že režisérka si ho vybrala, pretože má charizmu a ženy ho milovali. „Aj Mečiar mal charizmu a ženy ho milovali, volili ho. Aj v mojej rodine… sám som ho raz – dvakrát stretol. Bol to človek, ktorý mal silu a šialenú moc. Vďaka tomu, ako si to vtedy rozdelili, je dnes veľa ľudí parádne bohatých. A ani on sám a jeho deti nie sú chudobní,“ hovorí Kramár.

Mečiar je už na smetisku dejín, ale podľa slovenského herca tu zanechal svoj vylepšený klon v podobe súčasného premiéra. Vraj sa veľmi podobajú.

„Fico je ešte dokonalejší, výsledok evolúcie… dnes sa už, vďakabohu, nevraždí, ale zneužívanie moci a toky peňazí sú oveľa sofistikovanejšie, robí sa to v bielych rukavičkách. Nefunguje zákon, nefunguje právo, nefunguje nič. A oni si robia, čo chcú a smejú sa nám,“ hovorí Maroš Kramár.

Dodáva, že aj jeho osobne rôzni politici často lákali, aby ich podporil, alebo rovno kandidoval za ich stranu. On však vždy odmietol, pretože chce vraj pokojne spávať. Stav spoločnosti ho však trápi:

„Je to smutné, že ľudia sú tu takí ospalí, že nám vyhovuje, keď nás niekto vedie, ako za komunistov. Čakáme, kým to tu bude úplne na hov… Politici kradnú a smejú sa nám, pretože vedia, že sa nikomu z nich nič nestane a žije sa im dobre. A blbý národ len nadáva v krčmách a nikto nič neurobí…“

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM