Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Premiér Robert Fico je vraj odporný elitár

Jeho arogancia berie dych, správa sa ako nadradený Boh a pohŕda bežnými občanmi – tvrdé slová adresoval slovenskému predsedovi vlády komentátor Goldsmith.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Premiér Robert Fico je vraj odporný elitár
6
Galéria
Zdroj: archív TASR

Nie je to prvýkrát, čo Robert Fico dostal slovnú nakladačku v zahraničných médiách. Nedávno vyvolali vlnu nevôle jeho slová o tom, že EÚ by sa mala postarať, aby bol Brexit pre Veľkú Britániu čo najbolestivejší.

Britský komentátor vtedy nemohol predýchať, ako si predstaviteľ päťmiliónového Slovenska môže dovoliť takto sa vyhrážať 60 miliónovému britskému národu. Tento raz ho pobúrili Ficove slová varujúce európske krajiny pred referendami.

Neuveriteľný elitár

„Politici sú niekedy tak neuveriteľne elitárski a prejavujú až dychberúcu aroganciu, že človek má pocit, či nejde o nejaké nové satirické predstavenie,“ píše komentátor P. Gardner Goldsmith pre americký konzervatívny portál mrctv.org. Dodáva, že 2. januára sa takéto predstavenie podarilo slovenskému premiérovi, keď sa lúčil so slovenským predsedníctvom EÚ.

„Jeho úžasnosť Fico vyzval svojich super kolegov, aby sa vyvarovali možnosti dovoliť masám hlasovať v referendách,“ vysvetľuje Goldsmith dôvod svojho rozhorčenia a pridáva aj konkrétne Ficove slová

„Vyzývam európskych lídrov, aby prestali s dobrodružstvami ako boli referendá vo Veľkej Británii a Taliansku … pretože predstavujú hrozbu pre EÚ,“ vyhlásil slovenský premiér. Otvorený útok na priamu demokraciu, ktorú referendá predstavujú, vyvolal vlnu nevôle.

Nadľudia?

„Nestíhame sa diviť pri pohľade na takýchto politikov, ktorí stoja nad nami ako akísi Bohovia na Olympe a zazerajú na nás – obyčajných trasúcich sa smrteľníkov,“ píše Goldsmith.

Zároveň priznáva, že Fico má možno pravdu, že ďalšie národné referendá by mohli už úplne rozložiť Európsku úniu vzhľadom na mizernú náladu jej občanov, ktorí sú pobúrení z migrantskej krízy a nedostatku pracovných miest.

Je však presvedčený, že ani takáto hrozba nie je dôvodom uprieť občanom ich ústavné právo vyjadriť sa k vážnym veciam priamo v referende.

Je to diktátor

„Ak európske národy vstúpili do EÚ cez referendá, prečo by nemohli rovnakým spôsobom rozhodnúť aj o tom, že chcú odtiaľ vystúpiť?“, kladie si rečnícku otázku Goldsmith. Odpoveď na ňu nachádza len vo vysvetlení, že priame hlasy občanov by v prvom rade zmietli tradičných politikov, ku ktorým patrí aj Fico.

„Pôsobí neuveriteľne elitársky a podlo, pričom sleduje len svoj vlastný záujem,“ dodáva komentátor na adresu slovenského premiéra.

Podobne rozhorčení sú aj čitatelia pod článkom. „Jasné, že sa mu nepáčia referendá, lebo tí hlúpi sedliaci predsa nevedia, čo je pre nich dobré a čo chcú,“ píše Von Zorch.

„Ak nedovolíte občanom hlasovať volebnými lístkami, začnú hlasovať vidlami!“ varuje Bezukhov. „Je to diktátor…“ uzatvára nahnevané komentáre David.

Slovenský premiér tak vyvolal presne opačné reakcie, aké zrejme očakával. Vo svojom prejave totiž zdôrazňoval, že chce len zachovať vnútornú stabilitu, bezpečnosť a ekonomický rozmach celej EÚ.

Robert Fico
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM