Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Folkloristi všetkých krajín spojte sa!

Novú televíznu stanicu Folklorika, ktorú majú k dispozícii slovenskí diváci, si všíma aj zahraničie. Venuje sa výlučne folklóru a ľudovým tradíciám. Potešiť má predovšetkým starších divákov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Folkloristi všetkých krajín spojte sa!
Zdroj: TASR

Slovensko je krajinou, ktorá si najmä v dedinskom prostredí stále zachováva vrelý vzťah k svojim pôvodným zvykom a tancom. Folklóru sa venujú deti i dospelí a ľudia si obliekajú kroje pri rôznych tradičných slávnostiach v roku. Práve na túto slovenskú črtu stavia jeden z telekomunikačných operátorov so svojim novým projektom. Folklorika sa bude snažiť chytiť za srdce každého milovníka slovenskej ľudovej kultúry. O téme píše portál Broadband TV News.

Ľudovky celý deň

Prevádzkovateľ nového televízneho kanála dlho rozmýšľal, čo by ešte mohli oceniť slovenskí diváci. Konkurencia rôznych dokumentárnych, filmových, pesničkových i športových staníc je už veľká a prísť s niečím novým nie je jednoduché. Napokon prišla inšpirácia z úspechu folklórnej súťaže Zem spieva, ktorú odvysielala RTVS.

“Stanica Folklorika má srbskú licenciu a bude na Slovensku vysielať 24 hodín denne… k dispozícii bude zadarmo v základnom balíčku Magio TV,” píše Broadband TV News. Srbsko je tiež krajinou, kde majú ľudia stále blízko k folklóru a žije tam aj početná slovenská menšina vo Vojvodine, ktorá sa bude podieľať na časti programu Folkloriky.

Nová televízna stanica prináša vlastný obsah. Okrem množstva ľudovej hudby v podobe klipov a záznamov z folklórnych slávností to sú aj relácie zamerané na slovenské kroje, ľudové múdrosti, tradičné recepty a históriu.

Cieľová skupina

Súťaž Zem spieva je najúspešnejší slovenský pôvodný formát a preto z neho prevádzkovateľ Folkloriky využíva nielen primárnu inšpiráciu, ale aj samotných tvorcov. Duchovným otcom novej stanice je Peter Nuňéz, ktorý bol tiež režisérom Zem spieva. Tvorcovia chcú využiť kontakty, ktoré získali počas výroby tejto úspešnej folklórnej súťaže. Výsledkom má byť stabilná platforma pre slovenský folklór.

Do projektu Folkloriky je zapojená aj samotná verejnoprávna RTVS, ktorá bude vysielať rovnomenný magazín s moderátorkou Barborou Rakovskou.

Hoci folklór má svojich fanúšikov naprieč celým vekovým spektrom, nie je žiadnym prekvapením, že Folklorika chce cieliť najmä na starších divákov v seniorskom veku, ktorí žijú na dedine. Zaujímavosťou je, že srbskú licenciu má aj druhý slovenský kanál pre staršiu vekovú kategóriu – Senzi TV.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM