Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Francúzi obdivujú naše vinohradníctvo

Tomu sa povie poklona! Fajnšmekri z krajiny preslávenej najlepšími vínami na svete prišli navštíviť slovenských vinárov. Kvalitou našich vín boli nadšení.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Francúzi obdivujú naše vinohradníctvo
Zdroj: TASR

Prestížny francúzsky denník Le Figaro priniesol rozsiahlu reportáž o degustovaní slovenských vín priamo u ich výrobcov. Novinársky tím z Francúzska navštívil osobne tri vinárske domy – Mrva Stanko, Tajná a HR Winery. Je známe, že Francúzi sú nároční na kvalitu vína a neuspokojí ich priemernosť. O to viac poteší, že výsledkom tejto degustačnej cesty boli slová chvály francúzskych hosťov a priaznivá reportáž, ktorá určite zdvíha medzinárodný imidž slovenských producentov vína.

Komunistická rana

“Slovensko má pôsobivé vinárstvo, ktoré sa naplno obnovuje,” znie titulok francúzskeho Le Figaro. Denník vzdáva uznanie slovenskému vínu a zároveň pripomína, že minulý režim dal tomuto sektoru poriadne zabrať. “Viac ako 40 rokov socialistického realizmu a kolektivizácie zasadilo slovenskému vinárstvu poriadnu ranu. Dnes však prežíva skutočný rozkvet.”

Denník pripomína aj zopár skľučujúcich faktov: “Slovenské vinohradnícvo sa pomaly zotavuje. V roku 1990 malo k dispozícii 30 tisíc hektárov a do dnešného dňa sa scvrklo len na 17 tisíc hektárov.” Výroba nášho vína je však podľa francúzskeho hodnotenia “moderná.”

Kvalita stúpa

Le Figaro uvádza, že Slovensko sa po roku 1993 rozhodlo prijať protekcionistickú politiku na ochranu svojich vinárov pred dovozom a podporovalo ich, aby sa sústredili na zvyšovanie kvality. To všetko vraj umožnilo slovenským producentom predávať celú svoju produkciu vína doma za nízke ceny.

Prehľadná mapka vo francúzskom článku ilustruje všetkých šesť slovenských vinárskych oblastí. “Slovenské vinárstvo sa zameriava na kvalitnejšiu produkciu, čo od roku 2009 garantuje aj systém kontrol.”

Ako “úžasný príklad obnoveného slovenského vinohradníctva” uvádza denník vinárstvo Tajná. “Rastislav Demeš so svojim otcom začali od nuly a obhospodarujú 16 hektárov.” Pridáva aj tajomstvo úspechu z úst domáceho pána: “Sú to detaily, ktoré nás odlišujú od iných.” Francúzi oceňujú, že aj keď degustovali mladé vína, boli veľmi sľubné.

“Vinohradníctvo v tejto krajine má rozhodne sľubnú budúcnosť. Je to miesto, ktoré sa bez váhania oplatí navštíviť,” znie záverečné odporúčanie pre francúzskych čitateľov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM