Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hanba slovenského parlamentu obletela svet

Neschopnosť slovenských poslancov zvoliť nových ústavných sudcov, čím od soboty znefunkčnili ústavný súd je top témou aj v zahraničí. Veď krajina bez ústavného súdu je skutočne raritou.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hanba slovenského parlamentu obletela svet
7
Galéria
Zdroj: TASR

Dianie na Slovensku si všímajú mediálne portály v Afrike, aj na exotickom Fiji. Internetový portál Microsoftu msn.com zaradil túto tému do kategórie top správ. Nečudo, takýto postup poslancov, keď bez zjavnej objektívnej príčiny nedokážu zvoliť ani jediného sudcu a pri plnom vedomí tak paralyzujú celý ústavný súd, je skutočne nevídané divadlo.

Ficov únik nevyšiel

Popis udalostí zo slovenskej politickej scény pripomína kovbojku, kde každý strieľa po každom: “Voľba nových slovenských ústavných sudcov sa zvrtla na spor medzi predsedom Smeru Robertom Ficom, jeho koaličnými partnermi a odchádzajúcim prezidentom Andrejom Kiskom,” píše msn.com.

Zahraničným čitateľom vysvetľuje, že bývalý premiér Fico bol prinútený rezignovať zo svojho postu po minuloročných masových protestoch a teraz sa snaží nájsť posledné útočisko vo funkcii: “Robert Fico dúfal, že sa mu podarí uniknúť z politiky ako predsedovi ústavného súdu,” uvádza fijitimes.com.

Ďalej dopĺňa, že proti plánom predsedu Smeru sa postavil koaličný partner Most-Híd a prezident Andrej Kiska. “Poslanci Smeru následne hlasovali neplatnými lístkami a výsledkom bolo nezvolenie žiadneho sudcu.”

Krajina bez súdu

Tému prevzal aj africký portál wetinhappen.com: “Ústavný súd SR rozhoduje o súlade legislatívy a rozhodnutí s ústavou. Má 13 sudcov, pričom deviatim skončí v sobotu mandát. Posudzuje aj námietky na priebeh volieb, na čo je nutných minimálne sedem sudcov. To sa môže objaviť na stole už počas nadchádzajúcich marcových prezidentských volieb.”

Súčasná situácia však znamená, že ústavný súd nebude mať viac ako štyroch sudcov ešte minimálne niekoľko mesiacov, kým sa poslanci dostanú k ďalšej voľbe. Ani v tej však nie je isté, že niekoho zvolia.

Zahraničné portály si všímajú aj reakciu Roberta Fica po neúspešnej voľbe, ktorú on a jeho strana sabotovali. Namiesto vysvetlenia len napadol novinárov slovami, že oni sú tí najväčší zločinci, ktorí poškodzujú krajinu.

Foto: ilustračné

Hlasovanie o ústavných sudcoch
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM