Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hovorí manželka amerického prezidenta po slovensky?

Na čoskoro prvú dámu USA sa už nalepilo mnoho škandálov a klamstiev. Niektoré vyprodukovala ona sama, iné médiá. Prečo ju stále spájajú so Slovenskom?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hovorí manželka amerického prezidenta po slovensky?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Melania Trumpová je druhá najmenej populárna manželka prezidenta v americkej histórii. Podľa údajov z ABC News Polling mali Američania horšiu mienku už iba o jedinej prvej dáme – Hillary Clintonovej v roku 1996. Melania si za to čiastočne môže sama, keďže médiá odhalili viacero z jej podfukov.

Za nesprávny údaj o jej slovenskom pôvode však môžu samotní novinári. Neustále ho opakujú a niekedy je ťažké určiť, či náhodou nehovoria aj pravdu. Tak je to aj v prípade kanadského rádia 985fm.ca.

Ovláda slovenčinu?

Portál kanadského rádia priniesol článok o prvej dáme USA, kde rieši jej extrémnu nepopularitu i zopár zaujímavostí, ktoré o nej možno poslucháči nevedeli. Medzi nimi aj jej pôvod a päť jazykov, ktorými údajne rozpráva: „Melania sa narodila v Slovinsku, má 46 rokov a ovláda päť jazykov: srbčinu, francúzštinu, angličtinu, slovenčinu a nemčinu,“ informuje 985fm.ca.

Ťažko povedať, či aj v tomto prípade novinári poplietli slovenčinu a slovinčinu, ako to už býva zvykom, alebo je to naozaj pravda. Správne totiž uvádzajú, že sa narodila v Slovinsku. Zrejme sa to dozvieme jedine v prípade, ak novozvolený americký prezident zavíta na návštevu Bratislavy a jeho manželka bude mať príležitosť prehovoriť.

Medzi ostatnými zaujímavosťami portál píše, že Melania bude prvou manželkou amerického prezidenta, ktorá sa narodila mimo územia USA. Ich honosná svadba sa konala v roku 2005 a nevesta mala oblečené šaty za neuveriteľných 200 tisíc dolárov.

Je iróniou osudu, že k svadobnému stolu vtedy zasadol aj Bill Clinton s manželkou Hillary, ktorej o jedenásť rokov neskôr počas ostrej predvolebnej debaty Trump vmietol do tváre, že je „odporná ženská.“

Klamstvá a podfuky

Melania si svoju reputáciu u amerických voličov pokazila niekoľkokrát. Jej webstránka uvádzala, že má univerzitný diplom z dizajnu a architektúry. Novinári však zistili, že školu opustila už po prvom ročníku a nikdy ju nedokončila. Začala sa totiž venovať modelingu a odišla do USA.

Za veľkou mlákou však vyrobila ďalší škandál. Agentúra AP informuje, že zarábala ilegálne, pričom jej manžel Donald postavil svoju predvolebnú kampaň práve na boji proti ilegálnym migrantom: „AP uvádza, že táto modelka narodená na Slovensku zarobila svojich prvých 20 tisíc dolárov v roku 1996 ešte pred tým, ako získala pracovné víza v USA,“ píše americký portál Fortune.com a opäť opakuje starú chybu o Melaniinom slovenskom pôvode.

Veľkú hanbu si tiež vyrobila počas svojho prvého verejného prejavu na podporu svojho manžela v predvolebnej kampani. Verejnosti neušlo, že skopírovala viaceré pasáže z prejavu Michelle Obamovej spred ôsmych rokov, keď sa jej manžel Barack uchádzal o prezidentský pos­t.

SVET O SLOVENSKU: Hovorí manželka amerického prezidenta po slovensky?
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM