Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hranice s Ukrajinou sa čiastočne zatvárajú

Vývoj pandémie koronavírusu nie je priaznivý na Slovensku, ani u nášho východného suseda. Preto sa vláda Igora Matoviča rozhodla ešte viac sprísniť podmienky na spoločných hraniciach.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hranice s Ukrajinou sa čiastočne zatvárajú
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Pendleri prechádzajúci cez slovensko-ukrajinskú hranicu to budú mať ťažké. Ako informuje ukrajinský portál 112UA, vláda v Bratislave sa rozhodla dočasne čiastočne uzavrieť hraničný priechod Veľké Slemce. Ktorí Ukrajinci sa na slovenské územie ešte dostanú?

Situácia je zlá

Zmena na spoločných hraniciach je platná od pondelkového rána 9. novembra. Hraničný priechod Veľké Slemence sa dočasne uzatvára.

„Sprísnenie pohraničného režimu súvisí so zhoršovaním sa epidemiologickej situácie na Slovensku, aj na Ukrajine,“ píše 112UA.

Dodáva, že peší sa nedostanú z Ukrajiny na Slovensko ani cez priechod Ubľa. Tam sa budú vybavovať len vozidlá do 7,5 tony, a aj to len v prípade, že cez územie Slovenska iba prechádzajú. Ktorí Ukrajinci sa teda na Slovensko ešte dostanú?

„Osoby s dočasným alebo trvalým pobytom na Slovensku môžu prechádzať cez hraničný priechod Vyšné Nemecké.“ Musia sa však podrobiť antigénovému testu priamo na hranici a následne ísť do domácej karantény.

Nielen Ukrajina

Slovensko zavádza nové opatrenia aj na zvyšných hraničných priechodoch. Ľudia vstupujúci na slovenské územie sa budú musieť preukázať negatívnym testom, prípadne sa nechať otestovať priamo na hraniciach.

Horšie to budú mať pendleri aj študenti. Po novom bude musieť každý preukázať, že má na území susedného štátu pracovný pomer. Zahraniční študenti zasa budú musieť dokladovať, že sa aj v tejto situácii učia prezenčne a ich osobná účasť je nevyhnutná.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM