Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hrozná nehoda so zranenými deťmi

Auto, ktoré v šmyku vrazilo do skupiny detí na ceste a viaceré vážne zrazilo, si razí cestu aj do zahraničných médií. Taká strašná tragédia nenechá zrejme nikoho chladným.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hrozná nehoda so zranenými deťmi
Zdroj: Policajný zbor SR

Dopravné nehody sú, bohužiaľ, pomerne častým javom. Najmä v zimnom období, keď ľad a sneh komplikujú situáciu, nie je nič výnimočné, ak šofér neubrzdí a spôsobí zrážku. Napáliť do veľkej skupiny detí však predsa len nie je každodenná záležitosť. Preto sa nedávna nehoda v Spišskom Bystrom dostala do viacerých zahraničných médií. Informuje o nej aj francúzska edícia Sputniknews.com.

Osudový deň

Ten nešťastný zamrznutý svah bude dotknutého šoféra zrejme ešte dlho mátať aj v snoch. „Auto vrazilo do skupiny detí vo veku 5 – 12 rokov, pričom sa zranilo najmenej 12 z nich. Udalosť sa odohrala v prešovskom regióne na Slovensku,“ píše portál. Dodáva, že vodič auta vyšiel z nehody bez zranení a policajti mu nezistili žiadny alkohol v krvi.

Väčšina detí mala len ľahké a stredné zranenia. Najhoršie sú na tom dve dievčatá. Jedno z nich vo veku 12 rokov museli transportovať leteckí záchranári do košickej detskej nemocnice a druhé 14-ročné zasa odviezli do martinskej nemocnice. Ich stav je vážny a lekári ich pre ťažké poranenia hlavy museli uviesť do umelého spánku.

Ťažké chvíle prežíva aj ich päť kamarátov s o niečo ľahšími, no stále vážnymi zraneniami. Sú v starostlivosti lekárov v okolitých nemocniciach v Levoči, Spišskej Novej Vsi a v Poprade.

Miera zavinenia

Policajti vodiča zadržali a nehodu vyšetrujú. Rozhodne sa dostal do nezávideniahodnej situácie, pretože na mieste sa stretlo hneď niekoľko rizikových faktorov, ktoré mohol len ťažko ovládať. V prvom rade to bola zľadovatelá vozovka, na ktorej sa auto veľmi zle ovládalo.

K tomu sa pridružila ešte neprehľadná zákruta dole miernym brehom a auto sa dostalo do šmyku. Aby toho nebolo málo, po ceste práve v najhoršej chvíli kráčala skupina detí z rómskej osady, ktoré často chodievajú roztrúsené po celej šírke vozovky.

Do akej miery to môžu byť pre vodiča poľahčujúce okolnosti rozhodne až súd. Určite by však nešťastná udalosť mohla slúžiť ako varovanie pre ostatných vodičov. Podľa oficiálnych štatistík sa na Slovensku stane denne v priemere 38 dopravných nehôd a za tri dni vyhasnú v priemere dva životy. Celkovo zomrelo na slovenských cestách v minulom roku zhruba 220 ľudí. Pri väčšej opatrnosti sa takmer všetkým dalo predísť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM