Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: IMT Smile sa trápia v Česku

Ich hity sú pre mnoho slovenských fanúšikov doslova hymnou, ale akonáhle prekročia rieku Moravu, majú problém vypredať koncert. Ivan Tásler vysvetľuje, ako to chce zmeniť.

Zdroj: YouTube.com

Kto by nepoznal hity ako Opri sa o mňa, Nepoznám, či Ľudia nie sú zlí od prešovskej kapely IMT Smile. Na scéne sú už viac ako 20 rokov, spolupracovali s Richardom Müllerom, koncertovali s kapelami ako Olympic, či Prúdy a ich pesničky patria medzi najhrávanejšie v slovenských rádiách. Aj keď slovenskí interpreti majú často veľký komerčný úspech aj v Česku, ako napríklad No Name, alebo Miro Žbirka, v prípade IMT to stále neplatí. O téme hovorí sám frontman kapely Ivan Tásler v rozhovore pre český portál idnes.cz.

Keď sa nedarí…

“Skoro každý rok máme v Prahe koncert. Vždy je vypredané a chodí na nás najmä slovenská komunita. Hrozne rád by som vedel, koľko príde Slovákov a koľko Čechov. Potešilo by ma aj desať percent,” hovorí spevák IMT Smile pre idnes.cz. Priznáva, že mimo Prahu sa im už zorganizovať úspešný koncert nedarí. “Ale na budúci rok to zmeníme,” dodáva Tásler odhodlane.

Receptom na úspech a presvedčenie českého publika má byť šnúra vystúpení na českých letných festivaloch. “Už teraz máme zazmluvnených asi 20 koncertov,” hovorí spevák. Úprimne priznáva, že počíta so všetkým: “To najhoršie, čo sa nám môže stať je, že si len tak zahráme. Ale verím, že keď nás ľudia uvidia naživo, nájdu si k nám cestu.”

Doma je to úspech

Redaktor idnes.cz sa pýta aj na to popularitu IMT Smile doma na Slovensku. Tásler tvrdí, že nikdy neboli veľmi vidieť v televízii, ani nevyhrali Slávika či iné ceny. “Aj tak sme však vždy mali na koncertoch najviac ľudí. V decembri máme vianočný koncert trikrát v bratislavskej Inchebe a dvakrát v košickej Steel Aréne. To sa za posledných desať rokov ešte nikomu nepodarilo… Nechcem sa chváliť, ale je to tak. My sme tým tiež šokovaní,” hovorí spevák IMT Smile.

V diskusii pod článkom vysvetľuje neschopnosť prešovskej kapely preraziť v Česku jeden čitateľ veľmi trefne. Píše, že Česi skrátka majú iný hudobný vkus, ktorý je oveľa konzervatívnejší ako v prípade Slovenska a je “deformovaný prespievaným americkým country, ako aj rôznymi Vondráčkovými, Gottom, Lunetikom, Kottwaldom a Hložkom.” V českých rádiách síce znie viac slovenskej hudby ako v tých slovenských, ale sú to najmä staré hity z čias federácie.

Foto: ilustračné

IMT Smile
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM