Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Japonci riešia otvorenie novej automobilky v Nitre

Jaguar Land Rover slávnostne prestrihol pásku na svojom novom výrobnom závode v Nitre. Správu o spustení štvrtej slovenskej automobilky si všímajú po celom svete.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Japonci riešia otvorenie novej automobilky v Nitre
35
Galéria
Zdroj: TASR

Pozícia Slovenska ako najväčšieho výrobcu automobilov na svete v prepočte na obyvateľa sa od štvrtka ešte posilní. Príchod britskej automobilky do Nitry prinesie prácu takmer dvom tisíckam zamestnancov, z ktorých väčšina je zo Slovenska. A to v časoch rekordne nízkej nezamestnanosti, keď firmy zúfalo nevedia nájsť na domácom trhu pracovnú silu, vôbec nie je maličkosť. O téme píše aj japonský portál The Japan News.

Miliardová investícia

Otvorenie slovenského závodu britskej automobilke pomôže vyrovnať sa s prípadnými problémami po brexite. Jej autá, ktoré zídu z liniek nitrianskej fabriky, nebudú podliehať komplikovanej dovoznej procedúre na európske trhy, ak Spojené kráľovstvo skutočne vystúpi z EÚ v marci budúceho roka.

Japonský portál zdôrazňuje, že slovenská investícia Jaguaru má hodnotu 1,6 miliardy dolárov a ide o prvý detašovaný závod britskej automobilky v kontinentálnej Európe. Plány na budúcu výrobu sú veľké: “Spoločnosť so sídlom vo Veľkej Británii vybudovala nový závod v blízkosti Nitry, čo je zhruba sto kilometrov od Bratislavy. Na začiatku bude vyrábať 150 tisíc vozidiel ročne,” píše The Japan News.

Predstavitelia Jaguaru však už avizujú, že výrobnú kapacitu vedia až zdvojnásobiť, ak si to vyžiada situácia na trhu. V súlade s týmito plánmi už požiadali o rozšírenie fabriky a jej výrobných možností. Autá so značkou Land Rover vyrobené na Slovensku sa budú vyvážať do viac ako 170 krajín.

Príležitosť pre zamestnancov

Slovenská vláda tiež poskytla automobilke investičnú pomoc vo výške 130 miliónov eur. Európska komisia tento krok preverovala, či je v súlade s európskou legislatívou a len nedávno vydala kladné stanovisko. Skonštatovala, že v opačnom prípade by si JLR zrejme vybral za miesto svojho budúceho závodu Mexiko.

“Spoločnosť už avizovala, že presunie celú svoju produkciu modelu Discovery z Birminghamu na Slovensko, čo súvisí s poklesom predaja dieslových áut, daňami na automobily a neistotou ohľadom odchodu Veľkej Británie z EÚ,” dodáva The Japan News.

Momentálne pracuje pre JLR v Nitre 1500 zamestnancov a takmer všetci pochádzajú zo Slovenska. Automobilka už avizuje, že o pár týždňov začne prijímať ďalších ľudí, čím sa počet jej pracovníkov má zvýšiť ešte o takmer tisícku. Trh práce obohatí aj vznik ďalších 22-tisíc nepriamych miest u subdodávateľov.

Foto: ilustračné

Jaguar v Nitre oficiálne spustil výrobu: FOTO zo slávnostného otvorenia
35
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM