Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Je Fico zodpovedný za nárast fašizmu?

Lamentovanie slovenského premiéra nad nárastom extrémistov je falošné. Veď má v rukách všetku moc, aby ich zastavil – už takmer desať rokov!

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Je Fico zodpovedný za nárast fašizmu?
10
Galéria
Zdroj: TASR

Prestížny časopis Foreign Policy uverejnil článok, v ktorom sa autor čuduje, že sa Robert Fico zrazu prebudil a začal sa obúvať do fašistov.

Otvorene si kladie otázku, či náhodou nie je sám premiér zodpovedný za ich úspech. Je to totiž on, kto je pri moci s malou prestávkou už od roku 2006, jeho strana má pod palcom políciu a mala tiež všetky šance vybudovať zo Slovenska prosperujúci štát so spokojnými občanmi, ktorých by vyholené duté hlavy nemali čím osloviť.

Fašizmus je už tu

„Niektorí hovoria, že na Slovensku sa nám plazí fašizmus. On sa neplazí, on tu je,” vyhlásil Robert Fico na spomienkovej udalosti pri príležitosti 72. výročia vypálenia obcí Ostrý Grúň a Kľak. “V zelených tričkách chodí po vlakoch a hovorí o nejakom poriadku a pritom len šíri ideológiu, v mene ktorej sa tu 21. januára 1945 vraždilo,“ dodal premiér.

Foreign Policy svojim čitateľom približuje, že premiér svoje slová predniesol v regióne, ktorý si v roku 2013 zvolil za svojho župana Mariána Kotlebu a dnes je jeho strana ĽSNS piata najpopulárnejšia v krajine so zastúpením v Národnej rade.

“Priťahuje ľudí, ktorí majú pocit, že sa na nich zabudlo, aj keď ekonomika sa od vstupu do EÚ v roku 2004 takmer zdvojnásobila,” píše časopis.

Robert Fico však túto súvislosť nechápe a jasne to povedal aj na spomienkovej udalosti: „Neberte to ako výčitku, ale nerozumiem tomu, ako na území obcí, kde vraždenie a vyčíňanie fašizmu bolo tak očividné, mohol získať podporu v parlamentných voľbách človek a strana, ktorí sa k fašizmu otvorene hlásia,“ cituje ho aj Foreign Policy.

Zdroj: TASR

Úprimnosť alebo kalkul?

“Silná slávnostná reč, iste. Ale vychádza z princípov alebo je to len politika?” kladie si otázku autor článku. Správne uvádza, že aj keď je Smer stále najsilnejšou stranou, v posledných voľbách stratil veľa hlasov, zatiaľ čo všetky ostatné parlamentné strany narástli.

“Ficove slová mohli byť presne tak isto motivované snahou zastaviť stranícke krvácanie pred nadchádzajúcimi župnými voľbami, ako úprimným bojom proti fašizmu,” píše Foreign Policy.

Autor článku však ide ešte ďalej. “Fico mohol ešte prispieť ku vzniku prostredia, v ktorom sa darí pravicovým extrémistom.” Cituje tiež slová Stanislava Matejku z think-tanku Globsec, podľa ktorého slovenský premiér nikdy doteraz otvorene nekritizoval fašistov, ktorých zrazu objavil.

Má v rukách moc

“Vzhľadom k tomu, že Smer ovláda ministerstvo vnútra a políciu, sú tieto jeho slová trochu absurdné. Fico nemá čo lamentovať, on je ten, čo má moc v rukách,” hovorí Matejka. Domnieva sa, že k príklon verejnosti ku Kotlebovcom posilnili aj Ficove výroky proti utečencom a moslimom.

Nedokázal vybudovať dôveru občanov k štátnym inštitúciám. Namiesto toho, aby ľudí uistil, že polícia a ostatné zložky ich dokážu ochrániť pred migrantmi, ktorí by mohli byť nebezpeční, radšej zvolil opačný prístup. Vyhlásil, že nedovolí vznik ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.” Politika šírenia strachu a nedôvery v schopnosti vlastného štátu tak paradoxne potápa tradičné strany vrátane Smeru a vynáša hore extrémistov typu Mariána Kotlebu.

Marian Kotleba
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM