Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kaliňák ako únosca?

Nemecké noviny sa pýtajú, či sa slovenské ministerstvo vnútra pred rokom podieľalo na únose vietnamského občana späť do vlasti, kde mu hrozí vysoký trest.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kaliňák ako únosca?
Zdroj: TASR

Môže to byť škandál medzinárodných rozmerov, ktorým by si Slovensko mohlo pohnevať jedného zo svojich kľúčových partnerov a zároveň si značne pošramotiť povesť spoľahlivého európskeho spojenca. Veď pomáhať pri únose človeka je skutočne záležitosť pre kriminálne gangy a diktátorské štáty. Predstava, že sa k takémuto zločinu uchýlila demokratická krajina v EÚ, je len ťažko stráviteľná. A presne takéto obvinenie musí teraz vysvetľovať Slovensko svojim nemeckým partnerom. Na tému upozornil denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Obvinený z korupcie

Všetko sa začalo v roku 2016, keď vietnamský funkcionár Trinh Xuan Thanha utiekol po strastiplnej ceste do Nemecka a s diplomatickým pasom požiadal o azyl. Dôvodom boli obvinenia z korupcie a hospodárskych zločinov za 130 miliónov dolárov, ktorým musel čeliť doma vo Vietname. Zároveň je otázne, do akej miery sa pod jeho stíhanie podpísal aj boj o moc vo vietnamskej komunistickej strane. Obvinenia sa na jeho hlavu ako šéfa veľkej štátnej spoločnosti zosypali až v čase, keď upadol do nemilosti straníckeho vedenia.

Vietnam niekoľkokrát žiadal Berlín, aby Thanha vydal späť do domovskej krajiny. Keďže táto snaha bola neúspešná, Vietnamec sa jedného dňa stratil a podľa nemeckej prokuratúry ho uniesla vietnamská tajná služba. Lenže dostať človeka proti jeho vôli z Európskej únie nie je jednoduché. Podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung mohla Vietnamcom v tomto kľúčovom bode pomôcť práve slovenská vláda, aj keď možno nevedome.

Osudný Bôrik

“Niekoľko dní po únose 26. júla 2017 odcestovalo niekoľko podozrivých osôb v aute najprv do Prahy a potom do Bratislavy. Údaje GPS dokazujú, že toto auto bolo zaparkované na parkovisku hotela Bôrik, ktorý patrí slovenskej vláde. A presne v ten istý deň sa v hoteli konalo aj pracovné stretnutie vysokých vietnamských a slovenských politikov,” píše nemecký denník.

Na vrcholovej vládnej schôdzke sa zúčastňoval aj vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák a vietnamský minister verejnej bezpečnosti To Lam a generál Hung, ktorého zároveň nemecká strana podozrieva, že je hlavným strojcom únosu. Frankfurter Allgemeine Zeitung preto uvažuje, či to bola len náhoda, alebo Slovensko priamo pomohlo dostať uneseného Vietnamca za hranice EÚ.

Medzitým už na celú udalosť pre slovenské médiá zareagovali aj predstavitelia ministerstva vnútra v Bratislave. S nemeckými kolegami vraj na vyšetrovaní prípadu dlhodobo intenzívne spolupracujú a nevylúčili, že ich Vietnamci jednoducho oklamali a využili: „V prípade, že sa potvrdia informácie nemeckých orgánov, budeme to vnímať ako prejav hrubej nekorektnosti zo strany partnera z Vietnamu, zneužitie našej pohostinnosti na iné ako priateľské vzťahy a naštrbenie doteraz dobre sa rozvíjajúcich bilaterálnych vzťahov medzi obidvoma krajinami,“ cituje Denník N rezort vnútra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM