Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kaliňáka riešia aj v Latinskej Amerike

Odstúpenie ministra vnútra po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka je veľká udalosť aj pre zahraničné médiá. Píšu o nej nielen v Európe ale aj v zámorí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kaliňáka riešia aj v Latinskej Amerike
Zdroj: TASR

Postupný rozpad vlády Roberta Fica v priamom prenose je top témou nielen na Slovensku. Udalosti súvisiace s násilnou smrťou reportéra Jána Kuciaka a jeho snúbenice, spolu s následnými masovými protestami vo viacerých slovenských mestách, sú natoľko zásadné, že ich podrobne pokrývajú aj zahraničné médiá. Slovensko vyskakuje na stránkach svetových denníkov prakticky každý deň. Veľkú pozornosť, prirodzene, vzbudila aj avizovaná rezignácia Roberta Kaliňáka.

Neodolal tlaku

„Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák oznámil odchod z funkcie. Je to výsledok masových protestov a výziev na jeho odstúpenie pre spôsob, akým vláda reaguje na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Ten sa zameriaval na odhaľovanie korupcie na najvyšších miestach,“ píše juhoamerický portál Latin American Herald Tribune.

Webstránka ďalej dodáva, že Kaliňák neodolal verejnému tlaku na jeho odstúpenie, ktorý sa sústreďoval na jeho osobu už dva týždne. „Na tlačovej konferencii oznámil, že odchádza, aby zabezpečil stabilitu vlády Roberta Fica, ktorá čelí veľkému verejnému rozhorčeniu kvôli tomu, ako sa zločin vyšetruje,“ uvádza Latin American Herald Tribune.

Už druhá hlava

Latinsko-americký portál tiež svojim čitateľom približuje, že ministerstvo vnútra vedelo o pôsobení talianskej mafie na Slovensku, ale polícia týmto podozreniam nevenovala veľkú pozornosť. „Na Slovensku sa konajú veľké pouličné protesty kvôli údajným nedostatkom v činnosti polície a vlády od reportérovej smrti.

Téme sa venuje aj britský The Time. Rozoberá nielen dôvody samotného odstúpenia Kaliňáka, ale pripomína tiež, že je to už druhý minister Ficovho kabinetu, ktorý si balí veci. Pred pár dňami rovnaké rozhodnutie oznámil aj minister kultúry Marek Maďarič.

Na rozdiel od Maďariča však Kaliňák neodchádza úplne spontánne a je otázne, či by tak vôbec urobil, ak by ho k tomu nedotlačili okolnosti: „Menší koaličný partner (Most-Híd) vo vládnom zoskupení pohrozil odchodom z vlády, ak Kaliňák nerezignuje,“ píše The Time. Pridáva tiež nelichotivé podozrenia na prepojenie najbližších ľudí Roberta Fica s talianskou mafiou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM