Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kamionista dostal infarkt za volantom

Šofér vo veľkých bolestiach tesne pred smrťou ešte stihol bezpečne odstaviť svoje vozidlo na francúzskej diaľnici, aby nikoho neohrozil. Bohužiaľ, privolaní záchranári mu už nedokázali pomôcť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kamionista dostal infarkt za volantom
Zdroj: TASR

Západoeurópske cesty brázdia stovky slovenských vodičov kamiónov, ktorí pre domáce, či zahraničné špeditérske firmy zabezpečujú prepravu tovaru naprieč celou Európou. Je to náročná práca, ktorá si vyžaduje dobrý zdravotný stav. Dopravná nehoda s niekoľkotonovým vozidlom môže byť pre ľudí v osobných autách fatálna. Niekedy však nepomôžu ani pravidelné pauzy na oddych, ktoré sú pre kamionistov povinné. Srdcový kolaps si nevyberá a môže nečakane udrieť aj na vodiča za volantom. Presne to sa stalo aj slovenskému kamionistovi, o ktorom píše francúzsky portál Le Progres.

Keď zlyhá srdce…

Nešťastná udalosť sa stala na francúzskej diaľnici A 432 neďaleko obce Tramoyes. Le Progress uvádza, že Slovák mal namierené smerom na Paríž – La Boisse. Do cieľa svojej cesty však už nedošiel. “Slovenský šofér skonal po tom, ako utrpel na diaľnici srdcovú príhodu,” píše portál. Zároveň približuje, že kamionista v posledných chvíľach pred smrťou tušil, že sa s ním deje niečo zlé a zachoval sa ako pravý profesionál.

“Keď pocítil slabosť, dokázal ešte odstaviť svoj kamión pri stredových bezpečnostných zvodidlách.” Stojace vozidlo si okamžite všimli ostatní vodiči a okolo jednej hodiny poobede kontaktovali diaľničný dispečing. Privolaní záchranári však už Slovákovi nedokázali pomôcť.

Smrteľná nehoda

Len minulý rok francúzske médiá písali o inom prípade slovenského kamionistu, ktorý síce prežil, ale pre viaceré chyby spôsobil v noci smrteľnú dopravnú nehodu. Obeťou sa stal iný český kamionista, ktorý zrážku v protismere neprežil. „Zadné pneumatiky boli už opotrebované a preto zle priliehali na vozovku. Vozidlo bolo preťažené a vodič musel byť extrémne unavený, keďže nespal od deviatej hodiny ráno,“ vyhlásil prokurátor na súde, pred ktorý sa Slovák musel postaviť.

Slovenský vodič sa pred sudcom kajal. Na svoju obhajobu uvádzal, že to nebola celkom jeho vina: „Hovoril som o týchto veciach s mojim šéfom a žiadal som ho, aby to napravil. Ale povedal mi, že to ešte vydrží túto jednu cestu a napraví to, keď sa vrátim.“ Nie je známe o akú firmu išlo a či to nebol jeden zo špekulatívnych zahraničných dopravcov, ktorí využívajú lacnú slovenskú pracovnú silu za zlých podmienok.

Za nehodu však sudca potrestal vodiča, ktorý je zodpovedný za svoju jazdu. Vyviazol so štvormesačnou podmienkou a pokutou stopäťdesiat eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM