Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Káva, čo vyzerá ako čistá voda? Nie, vďaka

Mal to byť veľký objav, ktorý urobí dieru do sveta. Zatiaľ však špeciálna priezračná káva slovenských bratov Nagyovcov nedostáva tie najlepšie recenzie. Niektorí ju označujú za nepitnú.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Káva, čo vyzerá ako čistá voda? Nie, vďaka
Zdroj: Clear Coffee

Veľa ľudí si nevie svoj deň predstaviť bez jednej, dvoch, či troch šálok kávy. Niektorí vášniví milovníci tohto čierneho nápoja dokonca vypijú denne aj viac. Podporujú ich v tom mnohé vedecké štúdie, ktoré vyrátavajú priaznivé účinky kávy na ľudský organizmus. Lenže má to jeden háčik – priveľa tohto nápoja môže nepekne zafarbiť zubnú sklovinu. Tu niekde sa zrodil slovenský nápad, ako túto dilemu kávičkárov vyriešiť.

Zázrak vo fľaši

Na prvý pohľad je to skutočne neuveriteľné – v malej fľaške z čistého skla je niečo, čo vyzerá ako obyčajná voda. Názov tohto nápoja je “Clear Coffee” teda vo voľnom preklade “priezračná káva.” Tvorcovia tohto zázraku sú slovenskí bratia David a Adam Nagyovci. Ich cieľ bol jednoduchý – vytvoriť nápoj, ktorý má účinky a chuť ako káva, ale nezanecháva žiadne škvrny na zuboch, keďže vyzerá ako čistá voda.

Téme sa venuje aj britský portál menshealth.com.uk. Pripomína množstvo pozitívnych účinkov kávy na človeka: “Harvard School of Public Health objavil, že kofeín môže znížiť riziko depresie o 20 percent a rovnako znižuje riziko smrti na rakovinu prostaty o 60 percent.” A výhody pitia kávy pokračujú ďalej: “Šálka tohto nápoja pomáha predchádzať vzniku kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny pečene a zároveň zlepšuje pamäť a metabolizmus.

Nedá sa to piť

Britský portál dodáva, že inovatívni slovenskí bratia vytvorili prvú priezračnú kávu na svete, aby si kávičkári mohli užívať výhody kofeínu a zároveň si chránili svoj biely úsmev. Jeho recenzia však Slovákov nepoteší: “Sme prinajmenšom zmätení, aj keď Clear Coffee má svoje opodstatnenie. A je tiež trochu tajomná,” píše Menshealth.

Naráža na fakt, že Nagyovci si starostlivo strážia presnú výrobnú procedúru svojho nápoja. Prezradili len to, že používajú čerstvo upražené zrná Arabiky vo vysokej kvalite, ktoré dávajú ich priezračnej káve špecifickú chuť.

A čo na ňu hovoria kávičkári, ktorým ju portál dal ochutnať? “Chutí to ako voda, s ktorou ste práve vyčistli popolník… pripomína mi to vodovú odstátu kávu,” uvádza Menshealth ich názory. Dodáva, že len zopár z nich označilo tento zázrak za pitný. Každý si však môže urobiť názor sám. V Spojenom kráľovstve sa jedna fľaša predáva za tri libry.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM