Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kaviareň v synagóge? Urážlivé!

Niektorých židov pobúrila zrekonštruovaná synagóga v Trnave, kde si dnes môžete vypiť kávu a pochutnať si na zákuskoch. Vraj je to neúcta k tragickej histórii miestnej židovskej komunity.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kaviareň v synagóge? Urážlivé!
Zdroj: TASR

V Trnave už dva roky funguje príjemná kaviareň s názvom Synagoga Cafe. Je to zaujímavé miesto plné histórie, keďže sídli v citlivo zrekonštruovanej budove starej synagógy. Väčšina miestnych ľudí si ju odjakživa pamätá len ako ruinu, ktorej hrozilo, že sa každú chvíľu definitívne zrúti. Investor, ktorý ju vďaka miliónovej investícii premenil na kaviareň, ju reálne zachránil. Mnohým veriacim židom sa to však nepáči a vnímajú to ako neúctu. O téme píše izraelský portál The Times of Israel.

Pobúrení kritici

Debatu o osude chátrajúcich synagóg v Európe aktuálne vyprovokoval post izraelského turistu Meira Davidsona z Tel Avivu na sociálnej sieti. Pri návšteve Trnavy zavítal aj do Synagoga Cafe a opísal to nasledovne: “Je to rozhodne znepokojujúci zážitok so zmiešanými pocitmi… veď miestna židovská komunita v Trnave sa len tak nezbalila a dobrovoľne neodišla,” uvádza jeho slová The Times of Israel.

Následne začali na jeho slová reagovať aj ďalší židia. “Je to šokujúce,” napísala Sára z Haify. “Židia predsa len tak túto synagógu neopustili. Vyviezli ich do koncentrákov, kde ich vyvraždili!” Podobne reagujú aj mnohí ďalší čitatelia z Izraela. Shani Luvaton z Jeruzalema dodáva, že niečo také by v Európe nikdy neurobili kostolu alebo mešite.

Aspoň pamätnú tabuľku…

Izraelský portál píše o téme vyvážene. Uvádza, že trnavská synagóga je zrekonštruovaná veľmi citlivo a mnoho pôvodných prvkov je zachovaných. “Obhajcovia takýchto rekonštrukcií argumentujú, že je stále zachovaná úcta voči židom ako aj istá nostalgia. Zároveň je to spôsob, ako zachovať aspoň časť z týchto chátrajúcich kultúrnych pamiatok,” píše The Times of Israel.

V opačnom prípade by sa totiž nedal nájsť spôsob ich využitia. Portál pre ilustráciu uvádza, že len v Trnave kedysi žilo tri tisíc židov. Počas druhej svetovej vojny však približne 2500 z nich odviezli do koncentráku. Postupne do šesťdesiatych rokov minulého storočia tak v trnavskej židovskej kongregácii zostalo len sto členov.

Veľmi podobné je to v celej Európe. The Times of Israel píše, že pred druhou svetovou vojnou stálo v európskych mestách približne 17-tisíc synagóg. Dnes sa ich dá identifikovať už len o niečo viac ako 3300 a len 762 z nich stále slúži svojmu pôvodnému účelu. Nie je preto prekvapujúce, že podobné rekonštrukcie ako v Trnave sa dajú nájsť po celej Európe.

Portál však uvádza, že z úcty k tragickému osudu európskych židov by prevádzkovatelia kaviarní a reštaurácií v bývalých synagógach mohli pri vstupe umiestniť aspoň tabuľku, ktorá by návštevníkom vysvetľovala, aká bola história židov v danom meste a čo sa s nimi napokon stalo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM