Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Keď Kórejčan pečie náš chlieb…

Novozélanďania si rýchlo obľúbili tradičné česko-slovenské pečivo, ktoré im pečie kórejský pekár v meste Christchurch. Za všetkým však stojí jedna šikovná Slovenka.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Keď Kórejčan pečie náš chlieb…
Zdroj: TASR

Chlieb patrí v strednej Európe medzi základné potraviny a ľudia si bez neho nevedia predstaviť svoj každodenný jedálniček. Sú naň tak zvyknutí, že je to často jedna z vecí, ktorá im v cudzine najviac chýba. Rozdiely v technológii a receptúre chleba sú veľké aj v rámci Európy, nieto ešte sveta. A tak vznikol nápad založiť Bohemian Bakery, čo vo voľnom preklade znamená česká pekáreň, aj na Novom Zélande. Majiteľkou je však Slovenka Maka Angyalova. O téme píše novozélandský portál Stuff.co.nz .

Veľký úspech

“Bohemian Bakery otvorila svoju prevádzku v roku 2016. Vedie ju Slovenka Maka Angyalová a jej pekárstvo si rýchlo získalo veľkú popularitu v miestnej štvrti a priťahuje aj zákazníkov z celého mesta,” píše Stuff.co.nz. Nevedno, prečo si Slovenka založila českú pekáreň. Môže to súvisieť s väčšou českou komunitou v meste, alebo s lepším povedomím slova “bohemian” medzi Novozélanďami.

Portál dodáva, že “Angyalová pečie chlieb podľa tradičných slovenských a českých receptov.” Zaujímavé je, že v kuchyni zamestnáva rôzne národnosti a medzi nimi je aj Lex Roh z Južnej Kórey. Ten sa s tradičným českým kváskovým chlebom prebojoval až do finále novozélandskej súťaže pekárov. Svoj úspech skromne pripísal najmä svojej slovenskej šéfke.

“Bol to skutočne jej recept, ja som to len upiekol, takže si nemyslím, že to víťazstvo patrí mne.” Začať piecť takýto chlieb bola pre neho novinka. “V Kórey som nikdy nerobil čisto kváskový chlieb. Vždy sme pridávali aj kvasnice, ale Maka ma naučila robiť stopercentne kváskový,” cituje Lexa portál.

Šťastný život v pekárni

Lex sa narodil vo veľkom a rušnom meste Soul. Od malička ho sprevádzal zhon a dopravné zápchy, stres sa prenášal aj na obyvateľov kórejského veľkomesta. “Chcel som odísť niekam, kde by som mohol relaxovať a nájsť aj trochu prírody,” zveruje sa novozélandskému portálu.

A tak sa dostal na Nový Zéland do mesta Christchurch a zamestnal sa v česko-slovenskej pekárni. Svoju prácu si dnes nevie vynachváliť. “Pracovné prostredie je tu uvoľnenejšie ako v Kórei. Tam je to veľký tlak, človek počúva celý deň len príkazy, ale tu je to iné. Naša šéfka nás nenaháňa, je naozaj v pohode.”

Piecť európsky chlieb je pre kórejského kuchára úplne iná skúsenosť. Hovorí, že je oveľa chrumkavejší ako pečivo, ktoré pripravoval doma v Kórei. To je inšpirované japonským chlebom, ktorý je celkovo mäkší a nemá takú kôrku. Podstatné však je, že česko-slovenské pekárstvo si získalo priazeň miestnych Novozélanďanov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM