Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Keď sa Mečiar stretne s Jakešom

Čo má spoločné trojnásobný slovenský expremiér Mečiar a posledný predrevolučný generálny tajomník UV KSČ Jakeš? Ukáže vám filmový festival v Jihlave.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Keď sa Mečiar stretne s Jakešom
Zdroj: TASR

“Dokumentárny festival Ji.hlava: Na prehliadke sa stretne Mečiar s Jakešom,” píše v titulku článku český portál Lidovky.cz. Informuje, že obaja bývalí politici na udalosť síce osobne nedorazia, ale stretnú sa symbolicky. Obaja muži sú totiž veľmi kontroverznými osobnosťami dejín, ktoré svojou politickou činnosťou výrazne ovplyvnili a zhruba v rovnakom čase o každom z nich vznikol aj dokumentárny film, ktorý diváci v Jihlave uvidia.

Mečiar zaujal

Trojnásobný slovenský expremiér už má dávno za sebou časy najväčšej slávy, keď na mítingy HZDS chodili stovky rozcítených obdivovateliek a ich jedinou túžbou bolo vidieť svoj idol naživo. Teraz sa na Mečiara opäť príde pozrieť plná sála ľudí, ale záverečný potlesk už nebude patriť jemu, ale mladej slovenskej režisérke Tereze Nvotovej, ktorá je autorkou filmu o jeho stope v slovenských dejinách.

Lidovky.cz píšu, že Medzinárodný festival dokumentárnych filmov v Jihlave zaradil Mečiara ako otvárací film tohto ročníka a “nepochybne bude priťahovať pozornosť návštevníkov.” Dodáva, že Nvotová sa téme Mečiarovho pôsobenia venovala už počas vysokoškolského štúdia na pražskej FAMU a teraz ju len dotiahla.

“Vzniklo okolo toho veľké haló a tak som si uvedomila, že sa do toho musím pustiť hlbšie a zodpovednejšie,” cituje portál mladú režisérku. Mečiar ju zaujal preto, že ho považuje za kľúčovú postavu novodobých slovenských dejín: “Čo sa vtedy nastavilo, to pokračuje dodnes. Naviac, je to archetyp, ktorý sa aj dnes vyskytuje vo svete v rôznych podobách.”

Pridá sa aj Jakeš

Kto vie, ako Mečiar hodnotí fakt, že ho zaradili do jednej kategórie so starým komunistickým kádrom Milošom Jakešom. Obaja sú podobne kontroverzní i významní a obaja skončili na smetisku dejín, čo obaja nesú ako určitú krivdu zo strany spoločnosti.

“Na jihlavskom festivale sa objaví aj ďalší portrét niekdajšieho politického prominenta Miloša Jakeša. Film “Milda” o bývalom generálnom tajomníkovi ÚV KSČ nakrútil Pavel Křemen. Už v prípravnej fáze vzbudil rozruch minulý rok, keď jeho autor zverejnil zábery, na ktorých s Jakešom hovorí organizátor festivalu Trutnoff Martin Věchet a pozýva ho na túto akciu. Následne svoju účasť odriekli kapely ako The Plastic People of the Universe alebo Už jsme doma,” píše portál.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM