Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Keď sa odborári v Škoda Auto inšpirujú v Bratislave

Českí zamestnanci v škodováckej automobilke požadujú rýchlejší rast platov a ďalšie prilepšenia. Zamestnávateľ zatiaľ vzdoruje a tak sa chystá veľký štrajk.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Keď sa odborári v Škoda Auto inšpirujú v Bratislave
Zdroj: pixabay.com

Husársky kúsok slovenských zamestnancov v bratislavskej automobilke Volkswagen je veľkou inšpiráciou aj ďalších odborárov. Minuloročný štrajk im vyniesol zvýšenie platov o 14 percent. Hlavne sa však ukázalo, že pri vytrvalom a dobre koordinovanom tlaku sa dá zmeniť odmietavý názor vedenia fabriky. Rovnaký úspech by radi oslávili aj ich kolegovia v českom závode Škoda Auto, ktorý patrí do rovnakého koncernu Volkswagen. O téme píše český portál ihned.cz .

Bojová nálada

Odborári v závode Škoda Auto sa už dlhšie snažia vyrokovať so zamestnávateľom dohodu o navýšení platov. Ihned.cz uvádza, že im už došla trpezlivosť: „Jednomyseľne odmietli mzdové návrhy firmy a ohlásili, že ak v najväčšom českom podniku neporastú platy rýchlejším tempom, budú štrajkovať.“

Vyjednávací tím odborárov vydal aj ostré vyhlásenie: „Všetci potvrdili bojovú náladu a pripravenosť k časovo neobmedzenému štrajku na podporu dosiahnutia prijateľných výsledkov kolektívneho vyjednávania.“ Vo fabrike sa už začali prípravy na odstavenie výroby. Vedenie spoločnosti Škoda Auto sa k celej záležitosti nechce vyjadrovať, pokiaľ sa kolektívne vyjednávanie neskončí.

Veľké zvýšenie platov

Čas sa kráti a odborári s vedením automobilky už nemajú ani celé dva mesiace, aby sa dohodli. Zamestnanci si však veria. „Nádej im okrem iného dáva aj príklad úspešného šesťdňového štrajku, ktorý sa minulý rok odohral v inom závode Volkswagenu v Bratislave. Tam napokon platy vzrástli o 14 percent,“ píše portál.

Českí odborári však chcú pridať ešte viac a požadujú, aby mzdy narástli minimálne o 18 percent. Nemusí to byť hneď a zvyšovanie platov sa môže uskutočniť aj po vlnách. Svoju požiadavku považujú za oprávnenú, pretože škodovke sa darí. Výroba za minulý rok vzrástla o 93 tisíc kusov a Škoda dodala zákazníkom do celého sveta 1,2 milióna áut.

Zisk celého podniku sa len za prvé tri štvrťroky 2017 zvýšil takmer o tretinu na 1,2 miliardy eur. A to už je dosť dobrý dôvod podeliť sa. „Odviedli sme do Volkswagenu miliardy, pomáhame riešiť situáciu s emisnými problémami. Teraz je čas, aby peniaze, ktoré sme zarobili, išli aj našim zamestnancom v Česku,“ cituje odborového predáka Povšíka" ihned.cz":https://byznys.ihned.cz/…vovat-stavku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM