Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kiska chce prispieť na obnovu Notre Dame

Požiar slávnej parížskej katedrály Notre Dame je pre Francúzov národnou tragédiou a hlboko zasiahol veľkú časť civilizovaného sveta. Sústrasť a prísľub pomôcť zaslali do francúzska aj slovenskí politici.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kiska chce prispieť na obnovu Notre Dame
101
Galéria
Zdroj: TASR

Katedrálu z 13. storočia sa parížskym hasičom napokon za obrovského úsilia podarilo zachrániť. Pohľad na plamene, ktoré deväť hodín pálili unikátny kus architektúry a histórie Francúzska, vyvolal silné reakcie spolupatričnosti celej európskej spoločnosti a politikov. Téma rozonovala aj v Číne. Portál china.org si všíma reakcie slovenských predstaviteľov.

Kiska prispeje

“Slovenskí politici pociťujú hlboký smútok nad požiarom v katedrále Notre dame. Udalosť označujú za obrovskú kultúrnu stratu pre Francúzsko,” píše china.org. Portál cituje slová prezidenta Andreja Kisku, ktoré uviedol na svojom účte na Facebooku: “Podľa slovenskej hlavy štátu je tento požiar národnou tragédiou, ktorá znamená stratu nielen pre francúzsky ľud, ale aj pre Európu a celý svet.”

Čínsky portál dodáva, že Andrej Kiska zaslal sústrastnú správu svojmu kolegovi Emmanuelovi Macronovi a nezostal len pri slovách. “Uviedol, že pevne verí v skorú opravu katedrály, ktorá opäť získa svoju veľkosť a na tento účel veľmi rád aj osobne prispeje do národnej zbierky, ktorú inicioval prezident Macron.

Aj Čaputová a Pellegrini

“Je to akoby kúsok nášho vlastného príbehu zmizol v tom plameni,” napísal na sociálnu sieť Andrej Kiska. A nie je jediný slovenský politik, ktorého sa tragédia Francúzov dotkla. “Aj novozvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová smúti nad skazou Notre Dame. Na sociálnu sieť napísala, že sleduje jej požiar so zlomeným srdcom a Slovensko stojí v tejto ťažkej chvíli po boku Paríža a Francúzska,” píše china.org.

Portál pripája aj vyjadrenie slovenského premiéra Petra Pellegriniho, podľa ktorého je poľutovaniahodná každá tragédia, ktorá zničí ľudské diela: “S veľkým zármutkom sledujem plamene, ktoré ničia Notre Dame. Je to nesmierna strata pre celé ľudstvo. Dúfam, že hasiči zastavia túto katastrofu tak skoro, ako sa len dá,” napísal Pellegrini na sociálnu sieť v osudný večer.

Čínska webstránka svojim čitateľom pripomína, že ničivý požiar spôsobil kolaps strechy a jednej veže katedrály. Našťastie si nevyžiadal žiadne obete na ľudských životoch. Francúzsky prezident Macron vyhlásil národnú zbierku na obnovu Notre Dame a prisľúbil jej obnovu do piatich rokov.

Foto: ilustračné

Katedrálu Notre-Dame pohltili plamene
101
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM