Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kočnerova obžaloba obletela svet

Ukončenie vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice podaním obžaloby na štvoricu kumpánov je dôležitá téma aj pre zahraničné médiá. Venujú sa jej naprieč kontinentmi.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kočnerova obžaloba obletela svet
Zdroj: TASR

Poprava slovenského investigatívneho novinára a jeho mladej priateľky je natoľko šokujúca, že vývoj jej vyšetrovania patrí medzi najzaujímavejšie témy, ktorým sa dhodobo venujú zahraničné denníky.

Aktuálnu správu o obžalovaní Mariána Kočnera a ďalších troch ľudí z tejto vraždy prevzali portály od Francúzska, Veľkej Británie, Fínska až po USA.

Skúška slovenskej polície

Britský portál Guardian popisuje Mariána Kočnera obžalovaného z objednávky Kuciakovej vraždy ako vplyvného podnikateľa s dobrými politickými kontaktmi. Pripomína, že ide o prípad, ktorý rozkolísal celú slovenskú politickú scénu a prinútil vtedajšieho premiéra R. Fica odstúpiť.

“Oznámenie o vznesení obžaloby uzatvára vyšetrovanie prípadu, ktorý bol testom slovenskej polície a nezávislosti súdnictva,” uvádza Guardian. Dodáva, že štyria obžalovaní čelia v prípade dokázania viny pred súdom až doživotnému trestu.

Francúzsky portál Euronews rekapituluje, že Ján Kuciak mal v okamihu smrti 27 rokov a zameriaval sa na odkrývanie káuz korupcie a zneužívania verejných zdrojov, do ktorých boli namočení aj mnohí ľudia s významnou mocou v krajine.

Keď padajú hlavy…

Americký web nypost.com pripomína, že Kuciakova vražda zásadne zmenila nastavenie slovenskej spoločnosti: “Odštartovali masové pouličné demonštrácie a politická kríza, ktoré viedli k odstúpeniu policajného prezidenta a pádu vlády.” Nasledujúce úniky komunikácie medzi Kočnerom a rôznymi vplyvnými ľuďmi pripravili o miesta ďalších funkcionárov.

Taktiež uvádza, že za vraždu dvoch mladých ľudí mal podľa obžaloby zaplatiť objednávateľ 70-tisíc eur. Zatiaľ čo jeden z obžalovaných sa ku skutku priznal a uzatvoril s prokurátorom dohodu o vine a treste, traja ďalší svoju účasť na vražde odmietajú. “Prípad by mohol zásadne ovplyvniť aj nadchádzajúce parlamentné voľby vo februári,” dodáva Guardian.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM