Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Koniec alebo začiatok zlatých časov?

Je to oficiálne – Samsung zatvorí jeden zo svojich dvoch podnikov na Slovensku. Niektorí sa boja, že budú nasledovať aj ďalšie firmy, iní však oslavujú.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Koniec alebo začiatok zlatých časov?
Zdroj: TASR

Juhokórejský výrobca elektroniky zdvíha kotvy – minimálne z Voderad. Tamojší závod zatvorí zrejme už v apríli. Výrobu i kmeňových zamestnancov však presunie do svojej druhej fabriky v Galante. Slovensko už skrátka nie je krajinou najlacnejšej pracovnej sily a pre podniky, ktoré nevyrábajú produkciu s vysokou pridanou hodnotou, je efektívnejšie presunúť sa inam. Napĺňa sa tak trend, o ktorom sa hovorilo už dávno – investori, ktorí berú Slovensko len ako lacnú manufaktúru, sa skôr alebo neskôr presunú do iných, ešte lacnejších krajín. Téme sa venuje aj agentúra Reuters.

Chcú byť efektívnejší

„Samsung Electronics konsoliduje svoje výrobné prevádzky vo Voderadoch a Galante, aby zvýšil synergiu a efektivitu,“ cituje vyjadrenie spoločnosti agentúra Reuters. Kmeňoví zamestnanci vy sa však nemuseli báť o stratu zamestnania. Všetkým 568 pracovníkom z Voderad ponúkne fabrika možnosť presunúť sa do Galanty, kde bude výroba prevažne LCD televízorov pokračovať.

Na jednej strane to môže byť zlá správa, pretože Samsung by mohol naštartovať trend odchodu aj ďalších zahraničných investorov, pre ktorých sú už slovenské platy príliš vysoké. Na druhej strane je to však šanca, ako zmeniť imidž Slovenska a udržať v krajine len také podniky, ktoré sú ochotné platiť ľuďom za prácu viac ako pár stovák. Nezamestnanosť je na historickom minime a to je ideálny čas na uskutočnenie takejto zmeny.

Zmena názoru

Je zaujímavé, že špekulácie o zavretí jedného zo závodov juhokórejského výrobcu elektroniky sa objavili už dávnejšie, ale Samsung ich vehementne odmietal. Pripúšťal len možné znižovanie výroby, alebo presunutie jej časti do zahraničia. Teraz sa potvrdilo, že fabrika vo Voderadoch sa naozaj zatvorí.

Samsung už nevládal čeliť problémom so zabezpečovaním kvalifikovaných pracovníkov v kombinácii s požiadavkami o zvyšovanie platov. Situáciu sa snaží riešiť náborom cudzincov. V tomto smere by mal rokovať aj so slovenskou vládou, aby sa procesy súvisiace so zamestnávaním Srbov, či Ukrajincov boli jednoduchšie. To by vraj podniku značne zjednodušilo podnikanie v krajine.

Srbi pracujúci v seredskom závode Samsungu však nemajú ideálne spolunažívanie so svojimi slovenskými kolegami, ktorí proti nim v novembri protestovali. Sťažovali sa, že ich srbskí pracovníci utláčajú. Vedenie spoločnosti sa bránilo, že pre nedostatok pracovných síl v regióne sú nútení obsadzovať miesta aj týmto spôsobom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM