Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Krach aerolinky by ste nechceli zažiť

Bankrot SkyEurope patrí medzi najväčšie prepadáky leteckých spoločností všetkých čias. Tak to aspoň vidí špecializovaný austrálsky portál. Nie je sa však za čo hanbiť, podobných príkladov je neúrekom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Krach aerolinky by ste nechceli zažiť
18
Galéria
Zdroj: TASR

Keď náhle skrachuje letecká spoločnosť, nie je to nepríjemná záležitosť len pre jej akcionárov, ale najmä pre pasažierov. Austrálsky portál traveller.com uvádza, že také prípady často skrížia plány desaťtisícom cestujúcich, ktorí si musia riešiť náhradnú prepravu, alebo vymáhať škodu za zaplatené letenky. Do zoznamu “najväčších krachov leteckých spoločností všetkých čias” zahrnul portál aj dve slovenské aerolinky.

Miesto v zozname krachov

Prevádzkovať leteckú spoločnosť môže byť náročné a zažiť v tomto sektore krach nie je nič výnimočné. Austrálsky portál traveller.com uvádza, že za posledných dvanásť rokov skrachovalo na svete 279 aerolínií. Medzi nimi aj dve slovenské spoločnosti – SkyEurope a Slovak Airlines.

SkyEurope dolietala v roku 2009, tesne po vypuknutí svetovej finančnej krízy, kedy navyše ceny ropy vyleteli takmer na hranicu 150 dolárov za barel. To bol posledný klinec do rakvy inak populárneho nízkonákladového prepravcu, ktorý sa už dlhšie potácal v strate a zvýšené náklady skrátka neuniesol. “Stihol vybudovať flotilu 13 lietadiel, ktoré lietali do 30 destinácií, až kým v roku 2009 skrachoval,” píše Traveller.

V spoločnosti s Donaldom Trumpom

Podobne neslávny koniec však mala aj spoločnosť Pan American Airways, ktorá bola v rokoch 1927 – 1991 najväčšou leteckou spoločnosťou v USA. “Zážitok z letu na palube Pan American v šesťdesiatych rokoch minulého storočia bol nezabudnuteľný,” píše austrálsky portál.

Pasažieri si pochutnávali viacchodových menu, ktoré zahŕňali predjedlo, hlavné jedlo i dezert, ako aj široký výber alkoholických nápojov. Jedlo sa servírovalo na prvotriednom riade s normálnym príborom, pričom žiadne plasty neprichádzali do úvahy. Cestujúci sedeli oproti sebe ako vo vlaku a mohli sa tak lepšie rozprávať.

“Osud Pan American spečatila ropná kríza z roku 1973… potácala sa ešte ďalších desať rokov, až napokon v roku 1991 vyhlásila bankrot,” píše austrálsky portál.

Do leteckého biznisu zabŕdol kedysi aj súčasný prezident USA. Spoločnosť Trump Shuttle vznikla v roku 1989 s odvážnym prísľubom typickým pre štýl Donalda Trumpa: “Vybudujeme najlepší prepravný systém akéhokoľvek druhu na celom svete!” Lenže firma mala neúnosne veľkolepé predstavy o luxusnom vybavení svojich lietadiel, čo ju stiahlo do dlhov. Do roka musela vyhlásiť bankrot. Donald Trump to komentoval slovami, že vzhľadom na náročnosť leteckého biznisu si v ňom počínal veľmi dobre.

Foto: ilustračné

Skrachované slovenské aerolinky
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM