Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Krutý a výnosný biznis so šteniatkami

Veľké peniaze, falošné papiere i mŕtve psíky, ktoré neprežili dlhú cestu zo Slovenska a skončili v mrazáku – to všetko sa preberalo na súde vo Francúzsku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Krutý a výnosný biznis so šteniatkami
Zdroj: TASR

Je to smutne známa vec, že Slovensko je dlhodobo v povedomí ako krajina ilegálneho veľkochovu šteniat. Na odbyt idú najmä malé plemená ako jorkšírsky teriér, ktoré prichádzajú na svet v otrasných podmienkach. Rovnako kruto ich potom aj transportujú na západné trhy, kde ich priekupníci predávajú za takmer dvojnásobnú cenu. Jeden francúzsky pár zarobil na tomto odpornom biznise až sto tisíc eur. Francúzsky portál actu.fr informuje, že títo “chovatelia” sa už postavili pred sudcu.

Veľký biznis

Francúzska Francoise so svojim manželom už dlhodobo fungovala ako riadna chovateľka psov. Lenže predaj nemeckých ovčiakov stagnoval a obchody sa veľmi nehýbali. “Veci sa dali do pohybu v roku 2011, keď sa Francoise rozhodla rozšíriť svoje chovateľské aktivity o lukratívnejší biznis,” píše actu.fr.

A tak sa skontaktovala s nemenovanou slovenskou firmou, ktorá fungovala ako veľkochov šteniat. Portál nespresňuje, o aké plemeno išlo. Len uvádza, že psíkov zo Slovenska následne predávala cez inzeráty na francúzskom webe Leboncoin. A išlo naozaj o lukratívny biznis:

“Žena kupovala šteniatka zo Slovenska po 450 eur za jedno a následne ich predávala po 850 eur. Medzi rokmi 2011 až 2013 takto predala takmer 250 šteniat, čo jej vynieslo približne 100 tisíc eur.” Lenže obchod mal v sebe niekoľko háčikov.

Štence v mrazáku

V prvom rade išlo o ilegálny biznis, ktorý francúzska chovateľka akosi zabudla nahlásiť úradom. Okrem toho spolupracovala aj s veterinárom, ktorý jej vystavoval bianco certifikáty o pôvode psov a dodával jej aj vakcíny a elektronické čipy.

Najsmutnejšie však je, čo sa dialo so samotnými psíkmi. “Takmer každú cestu zo Slovenska do Francúzska neprežili minimálne dve šteňatá… Keď policajti urobili v ich dome raziu v roku 2013, našli tam niekoľko stoviek psíkov, ktorých okamžite zverili do opatery miestnej Ochrany zvierat. Ďalšie šteniatka objavili už mŕtve napchané v domácej chladničke,” píše francúzsky portál.

“Ako sa môžete tváriť, že milujete zvieratá?spýtal sa sudca obžalovanej chovateľky. Tá sa bránila, že jej láska ku psom je naozaj úprimná a to, čo sa stalo, je len výsledkom nechcenej nedbanlivosti. Prokurátor pre ňu žiada trest dvanásť mesiacov podmienečne a pokutu 30-tisíc eur. Veterinár, ktorý jej pomáhal biznis legalizovať, by mal zaplatiť pokutu tri tisíc eur. Verdikt by mal padnúť koncom mesiaca.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM