Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Krvavý účet za Kuciakovu vraždu

Policajti sú frajeri a vrahovia babráci - takto komentuje veľká časť českej verejnosti informácie o dolapení osôb obvinených z nájomnej vraždy novinára a cene, ktorú si za to vypýtali.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Krvavý účet za Kuciakovu vraždu
Zdroj: TASR

Násilná smrť reportéra Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej silno otriasla nielen slovenskou ale aj medzinárodnou verejnou mienkou. Aktuálne policajné informácie o tom, že vrahovia dostali za nájomnú vraždu 70 tisíc eur šokovali aj susedné Česko. Téme sa venujú prakticky všetky veľké denníky a spravodajské portály. Mnoho bežných čitateľov vyjadruje uznanie slovenskej polícii a prokuratúre za dobrú prácu.

Krvavé peniaze

Štyria obvinení z Kuciakovej vraždy sú už vo väzbe. “Podľa prokuratúry ide o strelca, objednávateľa činu, sprostredkovateľa a pomocníka,” uvádza český portál blesk.cz. Pripája aj slová generálneho prokurátora Čižnára, že dôkazy proti štvorici sú veľmi silné. Na verejnosť sa dostali aj detaily o cene za vraždu.

“Objednávateľ v hotovosti zaplatil 50-tisíc eur. Zvyšných 20-tisíc bolo odpustenie starého dlhu,” cituje generálneho prokurátora Čižnára blesk.cz. Objednávateľom má byť žena – prekladateľka z taliančiny, pričom nie je zatiaľ jasné, odkiaľ peniaze získala a kto ju o túto vraždu požiadal.

“Vraždiť za necelé dva milióny českých korún a riskovať doživotie? To musel byť primitív, keď to vzal, alebo veľmi namyslený blbec,” píše jeden z čitateľov Blesku. Ďalší sa pridávajú: “Tipovala by som to skôr na toho primitíva. Akciu zaisťovali štyria a nezistili si vopred, koľko ľudí je v dome,” dodáva ďalšia komentujúca a naráža na policajné zistenie, že Martina nebola pôvodne cieľom, len náhodnou obeťou.

Téme sa venuje aj portál lidovky.cz. Jeho čitatelia reagujú podobne: “Dvojnásobná vražda za úbohé dva milióny korún… to je hnus. Zavrieť ich na doživotie, ak už nie je možné ich obesiť… Autá, zásobník, náboj, mobil z vraždy… to bol vrah amatér?”

Pozitívny mediálny tlak

Lidovky píšu, že niektorí z obvinených už v minulosti boli odsúdení, ale nie za násilnú trestnú činnosť. “Vyšetrovatelia tiež popreli, že k ich dolapeniu viedli informácie získané z americkej družice. Medzi policajtami vraj nikdy nepanovala skepsa, že sa im prípad nepodarí vyšetriť. Boli to skôr politici, kto vytváral negatívnu atmosféru,” dodáva český portál lidovky.cz.

Server idnes.cz zasa cituje slová policajného prezidenta Milana Lučanského, že vyšetrovatelia boli pod pozitívnym mediálnym tlakom: “Už mesiac sme mali informácie a zúžili sme okruh podozrivých, ale mediálny tlak nás prinútil k tomu, že sme museli pristúpiť k realizácii, čo dnes hodnotíme ako pozitívum. Ale naša práca neskončila, musíme ešte poskladať celú mozaiku.”

Českí čitatelia prácu slovenských policajtov chvália: “Pekná profesionálna práca poldov i prokuratúry, ide to rýchlejšie, ako sme dúfali… Dobrá práca, zatiaľ čo ľudia nadávajú, policajti v pokoji pracujú… Ak je to všetko pravda, tak pred policajtmi skladám klobúk dole!”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM