Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ktorá naša herečka zabojuje o Oscara?

Česi sa rozhodli nominovať na najprestížnejšie filmové ocenenie dielo Baba z ľadu, kde v hlavnej úlohe hviezdi Zuzana Kronerová. Nakrúcanie však bolo kruté.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ktorá naša herečka zabojuje o Oscara?
Zdroj: TASR

Stalo sa už dobrou tradíciou, že mnoho slovenských hercov a herečiek nachádza uplatnenie v českých filmoch. Aj keď sa slovenská kinematografia významne posúva vpred, šanca predviesť svoje umenie na druhom brehu rieky Moravy je stále veľmi lákavá. Slovenská herečka Zuzana Krónerová tak prijala hlavnú úlohu v zaujímavom filme s netradičnou a priam odvážnou témou – milostné vzplanutie seniorov a otužilecké kúpanie na štýl ľadových medveďov. Baba z ľadu by jej mohla priniesť aj najcennejšiu hereckú trofej – sošku Oscara. Informuje o tom český portál Echo24.cz.

Rodinná tradícia?

Slovensko získalo prestížneho Oscara len jedinýkrát – v roku 1966 za film Obchod na korze. Hlavnú úlohu v ňom stvárnil nezabudnuteľný Jozef Kroner. Jeho dcéra Zuzana Kronerová má teraz šancu pokračovať v otcových šľapajách a tiež si zapísať do zoznamu svojich hereckých trofejí cenu americkej Akadémie filmového umenia.

Ak by Baba z ľadu v marci 2018 počas slávnostného večera v Los Angeles bodovala, Oscar by putoval do Českej republiky, ktorá film nominovala. Bol by to však nepochybne aj slovenský úspech. Nielen pre slovenskú národnosť hlavnej hrdinky, ale aj z dôvodu, že ide o spoločnú česko-slovensko-francúzsku koprodukciu.

Baba z ľadu určite má šancu na úspech. Echo24.cz informuje, že na svoje konto si už pripísala cenu za najlepší scenár v kategórii zahraničných filmov na festivale Tribeca v New Yorku. Oscarová konkurencia je však tvrdá – filmová akadémia si zo všetkých prihlásených filmov z celého sveta vyberie do užšieho výberu len deväť a z nich potom zostaví finálnu päťku, ktorú oznámi v januári budúceho roka.

Silný príbeh

Láska šesťdesiatnikov býva skôr tabu, než aby sa o nej točili filmy. Baba z ľadu však stavila práve na túto tému. Vdova Hana, v podaní Zuzany Kronerovej, žije bežný stereotypný život starej mamy, ktorý sa točí takmer výhradne okolo jej synov a vnúčat. Všetko sa zásadne zmení, keď stretne Broňa. Svojrázny muž ju privedie k otužovaniu a plávaniu v ľadovej vode.

Celý Hanin život sa zrazu otočí naruby, prežíva novú lásku a tradičné víkendové obedy s deťmi už nie sú také idylické ako kedysi. Postupne vypláva na povrch, že každý z členov rodiny má nejaké svoje tajomstvo… Film prináša svieži odkaz, že život môžeme vziať do vlastných rúk v každom veku.

Zuzana Kronerová dokázala, že je nielen vynikajúca herečka, ale že sa dokáže naozaj ponoriť do svojej roly. V tomto prípade to bolo doslovné ponorenie do ľadovej vody, ktorej teplota počas nakrúcania dosahovala len zhruba tri stupne. Slovenská hviezda to dokázala len vďaka intenzívnemu otužileckému tréningu, s ktorým začala pol roka pred nakrúcaním.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM