Webnoviny - Svet

Nová nádej pre tisícky onkologických pacientov

WEBNOVINY.SK

Foto: Accelerate BRATISLAVA 26. mája (WBN/PR) – Liek, ktorý zmenil pohľad na liečbu rakoviny a priniesol novú nádej tisíckam pacientov na celom svete, oslavuje svoje piate narodeniny. Za ten čas dokázal, že prívlastok „prevratný“, si zaslúži právom a jeho potenciál sa ešte naďalej skúma. V súčasnosti sa ním na Slovensku môžu liečiť pacienti so štyrmi typmi rakoviny, vrátane troch najrozšírenejších typov zhubných ochorení.

Keď sa v minulosti hovorilo o možnosti liečby rakoviny „vyhladovaním nádoru“, vyvolávalo to skôr úsmev na tvárach vedcov a odborníkov. Pred piatimi rokmi sa však vízia stala skutočnosťou a na trhu sa objavil prevratný liek, ktorý zmenil pohľad na možnosti liečby rakoviny a priniesol pacientom novú nádej a priaznivé výsledky. Účinnosť lieku prekvapila aj samotných vedcov a stále sa skúma, aký potenciál v skutočnosti ešte skrýva…

Päťročným „oslávencom“ je liek, ktorý obsahuje účinnú látku bevacizumab. Nádor ničí tým, že zabraňuje novotvorbe ciev, ktoré by mu zabezpečovali prívod krvi, nevyhnutných živín a kyslíka – tzv. angiogenéze, čím mu „odstrihne“ výživu, a tak bráni jeho rastu a šíreniu. Odlišuje sa od ostatných možností liečby, pretože nepôsobí priamo na nádor, ale ovplyvňuje proces zodpovedný za jeho rast a šírenie. Vďaka tomu je bevacizumab účinný pri rôznych typoch nádorov, bez ohľadu na ich vlastnosti.

Bevacizumab je jediný liek proti angiogenéze schválený a účinný na niekoľko typov onkologických ochorení. V Európe sa zatiaľ používa na liečbu karcinómu hrubého čreva a konečníka, prsníka, pľúc a obličiek. Predlžuje celkové prežívanie a čas bez progresie ochorenia. Vďaka bevacizumabu sa potlačenie angiogenézy stalo dôležitou súčasťou onkologickej liečby súčasnosti a dodnes sa ním na celom svete liečilo viac ako trištvrte milióna pacientov.

Bevacizumab má celosvetovo vôbec najväčší program klinického výskumu v oblasti onkológie. Za posledných 5 rokov, teda už po uvedení lieku na trh, sa uskutočnilo asi 1000 klinických štúdií s bevacizumabom. V súčasnosti prebieha až 450 ďalších, celosvetovo sa ich zúčastňuje viac ako 40 000 pacientov a skúmajú účinnosť lieku pri tridsiatich rôznych typoch rakoviny. Tento rok budú známe výsledky troch veľkých štúdií, ktoré preverujú účinnosť a bezpečnosť bevacizumabu pri rakovine vaječníkov, žalúdka a prostaty. „Za 5 rokov sa dosiahol fantastický úspech, no ďalšie nás ešte len čakajú,“ predpovedá Niko Andre, medicínsky riaditeľ pre bevacizumab v spoločnosti Roche.

Ako sa vyjadril Dr. Alfredo Falcone z Univerzity v Pise, vďaka bevacizumabu dnes hovoríme o potenciálnom vyliečení pri pacientoch, u ktorých sme ešte nedávno mohli len zmierňovať ich utrpenie paliatívnou liečbou. „Aj keď je stále mnoho pacientov, u ktorých nevieme ochorenie vyliečiť, dokážeme oddialiť jeho postup liekom, ktorý nemá výrazné nežiaduce účinky a priaznivo ovplyvňuje kvalitu života chorých,“ dodáva.

Informácie o ochoreniach, pri ktorých bevacizumab pomáha zachraňovať životy, nájdete na web stránke www.tvojanovanadej.sk. K dispozícii sú aj infolinky 0800 500 100 (pre informácie o karcinóme hrubého čreva a konečníka), 0800 800 701 (pre karcinóm prsníka) a 0800 800 702 (pre karcinóm pľúc).

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM