Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kuciak bol ľahký terč a nesmierny talent

Aj zahraničné médiá si dnes pripomínajú vraždu slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Pre veľké odhalenia bol ochotný aj prespávať na zemi.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kuciak bol ľahký terč a nesmierny talent
11
Galéria
Zdroj: TASR

Od ohavnej vraždy Jána Kuciaka uplynul rok a verejnosť ani jeho novinárski kolegovia na jeho odkaz nezabúdajú. Pripája sa aj známy investigatívny novinár Drew Sullivan z projektu OCCRP, ktorý si na veľký talent a široké srdce slovenského reportéra zaspomínal pre prestížny európsky portál Politico.

Ohrozený ako vojnový reportér

Hoci Kuciak nepokrýval dianie v centre vojenského konfliktu niekde v Iraku, jeho práca bola podobne riskantná. “Ján pracoval v tej najnebezpečnejšej oblasti, kde sa prelína organizovaný zločin a politika. Táto sféra sa neustále zväčšuje a niekedy už vytlačila všetko ostatné,” píše Drew Sullivan pre Politico.

Dodáva, že Jánova vražda je hroznou tragédiou nie len z osobného hľadiska, ale aj z hľadiska spoločnosti. “Novinári by nemali zomierať pre svoju prácu. Znamená to rozpad našich hodnôt a sociálnych noriem. Keď potom novinár pracuje v prostredí, kde sa to môže stať, je to akoby maľoval dom, ktorý horí.”

Ľahký terč

Popis Kuciakovho údelu z pera investigatívneho novinára je mrazivo znepokojujúci: “Ján patril medzi reportérov, ktorí odkrývajú korupciu na medzinárodnej úrovni. Sami pritom nemajú takmer žiadne prostriedky. Sú ľahkými terčami a je jednoduché ich zabiť.”

Ich smrťou sa môže roztočiť ďalšia špirála vraždenia: “Keďže justícia v skorumpovaných krajinách je spolitizovaná, zodpovední ľudia sa pravdepodobne nebudú zodpovedať za svoje činy. Tak vzniká povzbudenie na ďalšie násilie,” píše Politico.

Janova smrť je pre Sullivana “nesmierna strata,” keďže išlo o mimoriadne talentovaného a charakterného človeka. V článku spomína, ako sa Kuciak okamžite vybral do Prahy, keď sa mu tam otvorila možnosť dostať sa k odtajneným dokumentom z Panama Papers. “Vycestoval tak rýchlo, že si zabudol zbaliť aj zubnú kefku a prespával na dlážke u nášho patnera z projektu.”

Foto: ilustračné

Ján Kuciak
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM