Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Lenka v Anglicku vyhrala 122 mil. eur. Šťastie je však neisté

Vyhrať lotériu a ešte k tomu aj mnohomiliónový jackpot je snom mnohých ľudí. Slovenke Lenke a jej anglickému manželovi sa to podarilo. Či im to prinesie šťastie je však otázne.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Lenka v Anglicku vyhrala 122 mil. eur. Šťastie je však neisté
Zdroj: TASR

Britskými aj slovenskými médiami už preletela senzačná správa, že rodina Thomsonovcov z britského mesta Selsey vyhrala v lotérii Euromilióny neuveriteľných 122 miliónov eur. Šťastný pár tvorí Lenka, pôvodom zo slovenskej dediny Raková v okrese Čadca, a jej anglický manžel Steve. Práve on podal výherný tiket vedľa obchodu, kde Lenka pracuje.

Skoro dostal infarkt…

Ako to už v takýchto prípadoch býva, Steve si podal tiket s výhernými číslami náhodou, keď čakal na svojho kolegu, ktorý meškal do práce. Keď neskôr zistil, že sa z neho práve stal milionár, skoro spadol z nôh: “Ani neviem, či som sa poriadne pozrel na prvé dva riadky, ten tretí na mňa rovno vyskočil a hneď som vedel, že čísla sedia. Začal som sa strašne triasť. Vedel som, že som vyhral vážne veľa, ale nevedel som, čo mám robiť,” cituje jeho slová britský portál news.sky.com.

Stevovi naozaj trvalo dlhú chvíľu, kým svojej výhre skutočne uveril: “Išiel som do auta, potom naspäť dnu, premýšľal som, že zaklopem susedovi, potom som sa opäť vrátil do auta… bol som na pokraji srdcového kolapsu,” opisuje britský portál jeho pocity tesne po objavení výhry. Dodáva, že manželia už majú prvé plány, čo si zo svojej miliónovej výhry kúpia.

Kúpia si väčší dom

Portál news.sky.com približuje, že šťastí manželia chcú peniaze využiť aj na to, aby častejšie jazdili na Slovensko, kde žijú Lenkini rodičia. Spolu vychovávajú tri deti, ktoré si už nahlásili prvé želania, ako novú Teslu a iPhone. A Lenka by rada išla na vianočnú dovolenku. “Nielenže teraz budeme môcť cestovať na Slovensko navštíviť častejšie moju rodinu, ale môžeme si užiť aj iné dovolenky, možno niekde v teple a na pláži,” cituje portál slová šťastnej Slovenky.

Lenka sa s britským manželom stretla v miestnom centre v Selsey, keď vo Veľkej Británii študovala. Dnes sú spolu už 17 rokov a tešia sa, že si vďaka miliónovej výhre kúpia nový a väčší dom, kde bude mať každé ich dieťa vlastnú izbu. “Pomôžeme aj našim rodinám a kúpime im domy,” cituje news.sky.com manželský pár.

Aká je šanca, že budete mať rovnaké šťastie ako manželia Thomsonovci?

Hovorí sa, že pravdepodobnosť na výhru v Euromiliónoch je 1:116 531 800, takže naozaj mizivá.

Na druhej strane však existuje množstvo štúdií, ktoré skúmali duševný stav lotériových milionárov a dospeli k záveru, že to vôbec nie je garancia šťastia.

Šťastie im to nezaručí

Väčšina výhercov pociťuje na začiatku obrovskú eufóriu a naozaj si svoje milióny užívajú. Najneskôr do roka si však na nový luxusný život zvyknú a nastúpi štandardná rutina. Vrátia sa späť do svojho obvyklého duševného stavu, ktorý je pre každého iný – niekto je z podstaty veselý človek a iný zasa depresívny šomroš. Mnoho lotériových milionárov dopadlo ešte horšie – všetky peniaze v krátkom čase premrhali, alebo rozdali a nezostalo im nič, čo ich uvrhlo do depresie.

Povedať, že peniaze nezvyšujú pocit spokojnosti so životom, by však bola chyba. Existuje štúdia, podľa ktorej narastajúci príjem pozitívne ovplyvňuje pocit každodenného šťastia, ale len zhruba do úrovne zárobku 68-tisíc eur ročne. Keď človek prekročí hranicu asi 85-tisíc eur ročne, kvalita jeho emocionálneho života začne naopak upadať.

Príliš veľa peňazí totiž často znamená aj príliš veľa stresu. A potom je tu aj známy fenomén, že ”veľká kopa pýta ešte viac.” Podľa jednej štúdie je len zhruba desatina milionárov spokojných s množstvom peňazí, ktoré majú a myslia si, že ku šťastiu by potrebovali ešte viac. V prípade výhry v lotérii zasa chýba dobrý pocit uspokojenia, že človek si peniaze zarobil vlastnými schopnosťami.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM