Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Maďari kričia o nehoráznom zákone slovenského parlamentu

Schválenie zákona, ktorým sa zakazuje spievanie cudzej štátnej hymny na území Slovenska, pokiaľ nie je prítomný aj predstaviteľ daného štátu, pobúrilo Maďarov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Maďari kričia o nehoráznom zákone slovenského parlamentu
Zdroj: TASR

Slovenskí zákonodarcovia schválili kontroverznú novelu zákona o štátnych symboloch, ktorá pod hrozbou vysokej pokuty zakazuje spievanie hymien iných štátov, pokiaľ to nie je pri príležitosti uctenia oficiálnej zahraničnej návštevy. Opatrenie zasiahne najmä slovenských Maďarov a špeciálne futbalových fanúšikov v Dunajskej Strede. Viaceré maďarské médiá sú správou pobúrené.

Maďari sú utláčaní

“Toto nie je prvý zákon, ktorý oberá pol milióna Maďarov žijúcich na Slovensku o ich základné práva,” píše maďarský portál DailyNewsHungary. Približuje, že pre futbalových fanúšikov klubu FC DAC z Dunajskej stredy je tradíciou spievať maďarskú hymnu pred každým zápasom.

“Aj keď je dnes Dunajská streda na území Slovenska, až 75% obyvateľov má maďarskú národnosť a ich futbalový klub FC DAC je niečo ako symbol pol milióna Maďarov žijúcich na slovenskej pôde,” dodáva maďarský portál. A vo svojich výhradách ide ešte ďalej.

“Je dôležité mať na vedomí, že títo Maďari si nevybrali Slovensko za svoju domovinu – bolo to rozhodnutie mocností po prvej a druhej svetovej vojne. Nikto sa ich nepýtal, či sa chcú stať občanmi Československa,” dodáva DailyNewsHungary.

Náprava je na ceste

Portál uvádza, že ako jediný proti spornému zákazu vystúpil v parlamente poslanec za stranu SaS Ondrej Dostál. Zároveň cituje odpoveď, ktorú mu adresoval poslanec za SNS Dušan Tittel: “Odporúčam vám ísť do Dunajskej stredy na zápas. Veľmi rád by som vás videl, čo by ste robili v okamihu, keď deväťtisíc fanúšikov FC DAC začne spievať maďarskú hymnu. Môžeme to skúsiť, ale myslím, že by vám pritom nebolo veselo.”

Téme sa venuje aj ďalší maďarský portál Hungary Today. Upozorňuje, že za porušenie zákazu spievať cudziu hymnu hrozí pokuta bezmála sedemtisíc eur. Jej uloženie je však iba možnosťou, nie povinnosťou.

Situácia je obzvlášť nepríjemná pre koaličných poslancov strany Most-Híd, ktorí majú veľkú časť voličov maďarskej národnosti. Most-Híd namieta, že národniari prepašovali sporný zákaz do zákona bez ich vedomia a teraz pracujú na tom, aby toto ustanovenie z legislatívy vypadlo. Očakáva sa, že prezident Kiska bude zákon vetovať a poslanci budú o ňom rozhodovať opätovne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM