Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Maďari plačú nad vysokými daňami

Odovzdať do štátnej kasy takmer polovicu svojho hrubého príjmu je bolestivé. Najmä, ak človek necíti, že by mu to štát vracal späť cez špičkové verejné služby.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Maďari plačú nad vysokými daňami
Zdroj: TASR

Američania majú zaužívané porekadlo, že pre človeka sú naozaj nevyhnutné len dve veci – zomrieť a platiť dane. Toto múdro platí aj v Európe, aj keď na starom kontinente majú ľudia predsa len väčšiu tendenciu vyhýbať sa plateniu daní. Možno preto, že spolu s povinnými odvodmi dokážu zhltnúť aj polovicu ich príjmu. Každý národ na to však reaguje inak. Nórom, či Švédom to veľmi nevadí, pretože oceňujú naozaj kvalitné verejné služby a štátnu správu s minimálnou korupciou. Maďarom, ale aj Slovákom, Čechom, či Poliakom sa však z mínusov na výplatnej páske pravidelne zdvíha tlak.

Slováci sú na tom lepšie

Maďarský portál Dailynewshunga­ry.com informuje, že daňovo-odvodové zaťaženie Maďarov predstavuje až 48,2 percenta ich hrubých príjmov, čo je tretia najvyššia priečka v rámci európskych krajín. Horšie sú na tom už len Nemci (49,4 percenta) a Belgičania (54 percent). Rebríček zostavila medzinárodná organizácia OECD.

Aj keď Slováci sa radi sťažujú na vysoké dane a odvody, v porovnaní s ostatnými štátmi V4 na tom nie sú až tak zle. Štátna kasa ukrojí slovenským zamestnancom 41,5 percenta z ich hrubých príjmov, čo ich radí na celkovo 12. miesto v rámci OECD. Česi so 43 percentami sú na tom horšie a obsadili ôsmu priečku. Poliaci sa zasa môžu tešiť, pretože z porovnania vyšli najlepšie a to s hodnotou 35,8 percenta a celkovo 23. miestom.

Deti menia situáciu

Dailynewshunga­ry.com však zdôrazňuje, že uvedené percentá platia v prípade, že ide o bezdetných slobodných ľudí. Miera daňovo-odvodového zaťaženia maďarských manželov s dvoma deťmi hneď klesne na 33,7 percenta ich príjmu. Priemer OECD je v však v tomto prípade ešte priaznivejší a to len 26 percent.

Rebríček uvádza, že najmenej si štát v rámci EÚ odkrojí z príjmov Írov, konkrétne 27,1 percenta. V rámci celej Európy sú na úplnom dne porovnania Švajčiari s hodnotou len 21,8 percenta. Tu však treba povedať, že švajčiarsky systém je značne iný a relatívne vysoké dane ľudia ešte platia aj samospráve.

Pri pohľade na absolútne sumy, ktoré priemerný človek zaplatí štátu ročne, sa môže trochu zatočiť hlava. Na Slovensku je to viac ako 25 tisíc eur, takmer 30 tisíc eur je to v Česku alebo v Maďarsku. V krajinách ako Nemecko, Švajčiarsko, či Belgicko je to však dvojnásobok, keďže aj ich platy sú podstatne vyššie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM