Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Maďari zlákali už milión nových občanov

Získať maďarské občianstvo, aj keď človek žije v Rumunsku, Srbsku, či na Ukrajine, alebo na Slovensku je lákavé pre mnohých zahraničných Maďarov. Najviac však z toho ťaží premiér Viktor Orbán.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Maďari zlákali už milión nových občanov
Zdroj: TASR

Veľká časť maďarskej verejnosti si stále v sebe nesie pocit krivdy z nového usporiadania hraníc v strednej Európe, ktoré spečatila Trianonská dohoda po prvej svetovej vojne. V jej dôsledku vznikli na troskách Uhorska nástupnícke štáty ako Československo, Rumunsko, Srbsko, či Chorvátsko, ktoré sú dnes domovom pre viac ako tri milióny etnických Maďarov. Práve na nich cieli predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán a ponúka im možnosť získať maďarské občianstvo. Nedávno v Budapešti oslávili miliónteho nového občana.

Jednotný politický národ

„Pod zlatým stropom prezidentského paláca Sándora Pálota zložil svoju prísahu miliónty nový maďarský občan,“ píše portál hu-lala.org. Prezrádza, že jeho meno je Miklós Lajkó a živí sa ako poľnohospodár v srbskej Vojvodine. Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnili najvyšší maďarskí predstavitelia – prezident János Áder, premiér Viktor Orbán a predseda parlamentu László Kövér.

„Dnes oslavujeme jednotu nášho politického národa,“ cituje portál Jánosa Ádera. Pán Lajkó so svojou ženou podľa prezidentových slov ukázali, čo znamená byť Maďarom – chceli sa stať maďarskými občanmi, pretože sa považujú za Maďarov, ich jazykom je maďarčina, chodili do maďarských škôl a ich predkovia boli tiež Maďari.

V skutočnosti je však maďarské občianstvo najlákavejšie pre obyvateľov Srbska a Ukrajiny, pretože s ním získavajú aj maďarský pas. To znamená možnosť voľne cestovať do EÚ, zatiaľ čo do nedávna si museli na prekročenie hraníc vybavovať víza.

Slovensko sa vzoprelo

Portál si všíma, že Slovensko, kde žije približne pol miliónová maďarská menšina, je jedinou susednou krajinou, ktorá sa Budapešti otvorene postavila. „Slovenskí poslanci veľkou väčšinou schválili zákaz dvojitého občianstva pre svojich občanov… zároveň prijali rezolúciu, v ktorej tento maďarský projekt označili za útok na národnú bezpečnosť Slovenska.“

Vysvetlenie je jednoduché. Aj dotknutí maďarskí susedia majú svoje menšiny v zahraničí, ktorým tiež horlivo rozdávajú pasy. „Belehrad štedro ponúka pasy bosnianskym Srbom a Bukurešť zasa vo veľkom poskytuje občianstvo rumunskej menšine v Moldavsku.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM