Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Maroš Kramár je absolútny Čechoslovák

Obľúbený herec priznáva, že plakal, keď naposledy hrali českú hymnu. Rozpad spoločného štátu Čechov a Slovákov považuje za nezmysel, ale dodáva, že asi to tak malo byť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Maroš Kramár je absolútny Čechoslovák
Zdroj: TASR

V časoch bujarej mladosti sa vraj občas správal ako odtrhnutý z reťaze, neprišiel do práce a naháňal dievčatá – to všetko a ešte viac o sebe prezradil Maroš Kramár, ktorý patrí medzi populárnych hercov na oboch brehoch rieky Moravy. Určite k tomu prispieva aj fakt, že rovnako dobre rozpráva po slovensky i po česky. V rozhovore pre český portál idnes.cz vysvetľuje, že češtinu sa naučil už ako trinásťročný chlapec.

Štúdium na Morave

“Narodil sa v Bratislave, študoval v Brne a hrá v Česku i na Slovensku,” predstavuje idnes.cz Maroša Kramára. V rozsiahlom rozhovore rezolútne vyhlásil, že je absolútny Čechoslovák: “Keď po rozdelení Československa poslednýkrát hrali vašu hymnu, tak som plakal. Nehanbím sa za to,” vyznáva sa herec.

Dodáva, že podľa neho bol rozpad spoločného štátu hlúposť, ale má to aj jednu výhodu: “Nemusíme si vyčítať, kto na koho viac dopláca. Každý máme svoj piesoček, ktorý si poriadne nevieme spravovať. Počas nežnej revolúcie sme si našu budúcnosť predstavovali trochu inak.”

A Kramár v rozhovore ukazuje, že okrem herectva sa rád púšťa aj do politologických úvah: “Niekde sa vtedy stala chyba. Asi v tom, že tá revolúcia bola príliš nežná… Keď vyhrajú dobrí ľudia, nevedia sa radikálne vysporiadať so zlom, pretože nie sú pomstychtiví. Nepočítajú pri tom s tým, že by sa to zlo mohlo vrátiť. A zlo si napokon dokáže nájsť cestu späť.”

Čeština od malička

Redaktor idnes.cz Kramára v rohovore chváli za jeho dobrú češtinu. Herec vysvetľuje, že prvú filomovú úlohu za riekou Moravou získal už v trinástich rokoch. Bol to film Povesť o striebornej jedli. “V tej úlohe som musel hovoriť po česky. Nakrúcalo sa tri mesiace vo Velkých Karloviciach, kde som musel chodiť aj do školy. Vďaka tomu som mohol češtinu trénovať. To sa mi zišlo, keď som neskôr robil prijímačky na brnianske konzervatórium, kde som napokon študoval.”

A s Brnom sa obľúbenému hercovi spájajú aj veselé spomienky na mladosť: “Nepopieram, že v určitej chvíli som sa správal ako odtrhnutý z reťaze. V osemnástich som skončil školu a zakotvil som v brnianskom divadle. Na jedno predstavenie som vôbec neprišiel a zabudol som aj na jednu generálku. Problémov som narobil dosť. Nebolo to tým, že by som niekde chlastal, proste ma bavili aj iné veci ako divadlo. A dievčatá boli v Brne tiež veľmi pekné,” uzatvára Maroš Kramár.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM