Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Máte cukrovku? Prestaňte jesť mäso

Zelenina, ovocie, semená a orechy - to je základ vegánskej stravy, ktorá podľa doterajších vedeckých zistení pomáha potláčať prejavy cukrovky 2. typu. Oplatí sa teda vylúčiť zo stravy mäso?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Máte cukrovku? Prestaňte jesť mäso
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Americký portál livekindly.co informuje o klinickom testovaní špeciálnej vegánskej stravy na pôde slovenského Národného endokrinologického a diabetologického ústavu. Cieľom je dokázať, že strava namiešaná výlučne z potravín rastlinného pôvodu dokáže zbaviť pacientov príznakov cukrovky 2. typu. Ak ste teda cukrovkár a oželiete kus mäsa, syr, mlieko, či vajcia výmenou za zdravie, máte nádej na nový život.

Ste to, čo jete

“Vedci na Slovensku skúmali tisícky potravinových skupín a zameriavali sa na to, ako konkrétne kombinácie môžu urýchliť metabolizmus,” píše livekindly.co. Portál uvádza, že slovenskí vedci testujú diétu založenú na určitých chemických interakciách jednotlivých zložiek a ich vplyve na ľudský organizmus. “Ak sa podľa nej pacienti s cukrovkou stravujú, ustúpili príznaky ich choroby,” dodáva livekindly.co.

Môže byť povzbudením, že špeciálna diéta nerieši koľko toho človek zje a teda koľko kalórii za deň príjme. Nemalo by teda hroziť, že pri takomto jedálničku sa pacient bude trápiť hladom. To napokon cukrovkár ani nesmie. Základom stravy sú obilniny, strukoviny, zelenina, ovocie a semená.

Typický jedálniček

Čo teda vedci odporúčajú jesť, ak sa chcete zbaviť príznakov cukrovky? “Na raňajky to môžu byť cereálie s chia semienkami zaliate sójovým alebo mandľovým mliekom. Na večeru sa zasa odporúča napríklad quinoa so zeleninou a orieškami,” uvádza livekindly.co.

Princíp, na akom diéta funguje, je vedecky podložený: “Za pomerne krátky čas na takejto strave, tak 12 – 20 dní v priemere, sa z tela odstránia malé lipidové častice a potlačia sa prejavy cukrovky 2. typu. Tento efekt nastáva bez akýchkoľvek dodatočných liekov a umožňuje postupne znižovať aktuálne lieky, až kým ich pacient celkom nevysadí,” píše portál.

Na Slovensku v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave testujú túto stravu na stovke pacientov. Slovenský profesor Martinka prisľúbil zverejniť priebežné výsledky, ku ktorým sa dopracujú. Už v minulosti pritom priaznivé účinky vegánskej stravy preukázala napríklad štúdia University of London.

Foto: ilustračné

Hľadáte tip na chutné a zdravé jedlo? Pozrite si náš recept :)

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM