Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Matka sa vzdala len polročného bábätka

Je vôbec možné, aby sa žena dobrovoľne vzdala svojho dieťaťa a odoslala ho do druhej krajiny ako kus batožiny? Bohužiaľ, áno…

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Matka sa vzdala len polročného bábätka
Zdroj: TASR

Stáva sa, že matka v popôrodnej depresii umocnenej zlými sociálnymi podmienkami odloží svoje dieťa do hniezda záchrany, alebo sa rozhodne dať ho na adopciu po utajenom pôrode. Ale prípad, aký sa stal pred dvoma rokmi v anglickom Liverpoole je predsa len výnimočný. Britský portál Metro píše, že slovenská matka sa rozhodla zostať žiť vo Veľkej Británii bez svojho šesť mesačného syna, ktorého odoslala späť do vlasti na adopciu.

Ako kus batožiny

Ťažko ženu súdiť, ak nepoznáme okolnosti, za ktorých sa rozhodla vzdať svojho bábätka. Metro vo svojom článku len uvádza, že Slovenka už svoje dieťa po šiestich mesiacoch jednoducho nechcela a ich cesty sa navždy rozdelili.

„Matka Benjamina sa narodila na Slovensku a usadila sa v Anglicku. Avšak deti rodičov, ktorí sa narodili v inej európskej krajine, môžu získať britské občianstvo iba v prípade, ak jeden z nich žil vo Veľkej Británii kontinuálne už aspoň päť rokov,“ uvádza Metro.

Malý Benjamin mal teda slovenské občianstvo a preto nemohol v krajine zostať, ak sa ho matka zriekla. „Keď sa teda Slovenka rozhodla, že ho už nechce vychovávať, šesť mesačný chlapček musel absolvovať náročný dva a pol hodinový let plný sĺz späť do Bratislavy. Sprevádzali ho dve sociálne pracovníčky.“

Nový život

Na bratislavskom letisku už Benjamina čakala slovenská sociálna pracovníčka, aby ho uvítala do jeho nového života bez biologickej mamy. „Dúfam, že ho v jeho domovine čaká dobrý a šťastný život,“ cituje jej slová britský portál.

Chlapček putoval najprv do detského domova a odtiaľ do profesionálnej rodiny. Tá sa bude o neho starať až do momentu, keď si ho legálne adoptujú jeho noví rodičia.

Metro zdôrazňuje, že prípad Benjamina je ukážkou toho, ako si britskí sudcovia a sociálne úrady úrady vstúpili do svedomia. „… bolo im povedané, že musia byť citlivejší k právam detí z iných európskych krajín a nezasahovať do ich životov.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM