Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Miliónový biznis s krutosťou na psíkoch

Talianska polícia rozbila medzinárodnú sieť nelegálnych chovateľov a priekupníkov psov. Množiareň, kde v otrasných podmienkach držali desiatky šteniat, bola aj v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Miliónový biznis s krutosťou na psíkoch
5
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Nie je to prvýkrát, čo sa v zahraničných médiách spomína Slovensko ako krajina, z ktorej prúdia do západnej Európy šteniatka žiadaných druhov psov za ilegálnych podmienok. Scenár je vždy rovnaký – domáci distribútori vo Francúzsku, alebo Taliansku si nájdu slovenských dodávateľov šteniat, ktorí ich chovajú v katastrofálnych podmienkach a predávajú za nízke ceny.

Majitelia, ktorí si takéto psíky kúpia za násobne vyššiu cenu, nič netušia o ich pôvode a problém pochopia až po tom, ako im ich domáci miláčik nečakane zomrie.

Obrovský a krutý biznis

“Viac ako päťtisíc týraných šteniat pôvodom zo slovenských množiarní sa nelegálne prepravilo do Talianska a tam sa predali s falošnými dokumentami,” píše český portál blesk.cz. Vyšetrovanie celého prípadu sa začalo pred rokom, keď sa začali množiť sťažnosti podvedených klientov v talianskom meste Rimini, ktorí si psíkov kúpili.

Aktuálne talianska polícia oznámila, že túto podvodnú obchodnú sieť rozbila a stíha deväť osôb. “Podozriví nakupovali najmä francúzske buldočky a trpazličie pudly za 30 – 100 eur v nelegálnych množiarňach alebo na trhoch v Taliansku a neskôr ich predávali za 1000 – 1800 eur,” píše portál.

Krajina pôvodu – Slovensko

Takýmto spôsobom dokázali títo priekupníci so šteňatami zarobiť viac ako milión eur. Psíci mali pri predaji falošné doklady o pôvode a očkovaní. “Takmer každé šteniatko zomrelo krátko po predaji kvôli zlému zaobchádzaniu v mladom veku,” píše blesk.cz.

Polícia sa prípadu venovala takmer rok a za ten čas zabavila zhruba stovku psíkov. Následne ich zverila do opatery psím útulkom, odkiaľ smerovali novým majiteľom. Výsledkom vyšetrovania je tiež zatvorenie dvoch nelegálnych množiarní. “Jedna z nich bola v Nitre a druhá v Neapole. Bývalo v nich 33 šteniat v podmienkach, ktoré by v dospelom veku mohli viesť k vážnym poruchám správania,” dodáva portál.

Foto: ilustračné

Túlavé psy v Litve
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM