Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Mladí sa boja imigrantov viac ako nezamestnanosti

Aj keď väčšina z nich zrejme v živote žiadneho utečenca nestretla, strach z cudzincov utekajúcich pred vojnou ovláda takmer 70 percent mladých Slovákov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Mladí sa boja imigrantov viac ako nezamestnanosti
Foto: Jaroslav Dodok

Štvrtina mladých ľudí pod Tatrami nemá prácu, a predsa sa viac boja imaginárneho nepriateľa v podobe imigrantov ako nezamestnanosti. Vyplýva to z prieskumu nemeckej nadácie Bertelsmann Foundation, ktorú zverejnil portál nemeckej televízie Deutsche Welle. Zamerala sa na nálady špeciálne medzi ľuďmi od 15 do 24 rokov v šiestich krajinách – Nemecku, Rakúsku, Česku, Slovensku, Poľsku a Maďarsku. Ukázalo sa, že ak ide o imigrantov, majú rovnaký názor ako politická reprezentácia v ich krajine.

Migrantov nechceme

Prieskum jasne ukázal, že krajiny, ktoré majú reálne skúsenosti a zároveň aj problémy s utečencami, sú k nim zároveň najviac otvorené. Naopak, občania krajín, ktoré migranti obchádzajú, sa ich najviac boja, aj keď im nič neurobili.

Podľa výsledkov Bertelsmann Foundation si 73 percent mladých Nemcov myslí, že ich krajina by mala udeľovať azyl ľuďom, ktorí utekajú z vojnových oblastí. Rovnaký názor má 61 percent Rakúšanov. V krajinách V4 je to presne naopak – konkrétne na Slovensku by ľudí utekajúcich pred vojnou privítalo len 24 percent mladých a 75 percent chce pred nimi zavrieť hranicu.

Nadácia sa svojich respondentov ešte spýtala, či si myslia, že imigranti prispeli k ekonomickému rastu a prosperite ich krajiny. Kladne na otázku odpovedalo 42 percent Nemcov a 32 percent Rakúšanov. Na Slovensku uznalo pozitívny prínos utečencov len 13 percent mladých.

Aj keď Nemecko zaznamenalo aj násilnosti a trestné činy spáchané prišelcami z cudziny, napriek tomu si len 27 percent mladých Nemcov myslí, že imigranti predstavujú hrozbu pre verejnú bezpečnosť a poriadok. Až 58 percent z nich je presvedčených, že to nie je pravda. Na Slovensku je to presne naopak – za hrozbu označilo utečencov až 68 percent opýtaných.

EÚ je super

V jednom sa však mládež vo všetkých šiestich krajinách zhodne – viac ako 70 percent si myslí, že členstvo ich krajiny v EÚ je dobrá vec. „Slováci sú viac skeptickí, keďže až 30 percent uviedlo, že byť súčasťou EÚ im škodí,“ píše Deutsche Welle. Drvivá väčšina mladých ľudí vo všetkých krajinách, vrátane Slovenska, však uviedla, že najlepšie pre ich budúcnosť je zostať v EÚ a pracovať na jej reformách. Túto odpoveď poskytlo 67 percent respondentov.

Zaujímavé sú aj dôvody nadšenia z európskeho klubu. Ako najväčšiu výhodu EÚ uviedli mladí ľudia mier medzi členskými štátmi a až následne možnosť pracovať a študovať v zahraničí. Naopak, za najväčie problémy, ktoré ich v EÚ trápia, označili islamský fundamentalizmus a terorizmus. V tesnom závese nasledoval prílev utečencov.

Až 60 percent mladých Európanov v šiestich krajinách tiež znepokojujú problémy so životným prostredím a klimatickými zmenami. Až potom nasledujú ekonomické starosti a nezamestnanosť. “V Maďarsku a na Slovensku bodovali ekonomické problémy skoro tak vysoko ako strach z terorizmu a imigrácie,” píše portál. To znamená, mladí Slováci a Maďari sa viac boja bombového atentátnika ako neschopnosti nájsť si prácu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM