Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Moslimovia odporúčajú lyžovačku v Jasnej

Je to prekvapujúce, ale aj Slovensko sa dostalo na zoznam krajín, ktoré islamský portál odporúča ako vhodné destinácie na zimnú dovolenku pre dobrých Moslimov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Moslimovia odporúčajú lyžovačku v Jasnej
Zdroj: TASR

Postoj Slovákov voči moslimom a ľuďom inej pleti patrí medzi najrezervovanejšie v celej Európe. Cudzinci tmavej pleti sú neraz terčom nevrlých pohľadov, poznámok, alebo rovno fyzických útokov. Strach z inej kultúry a islamu spôsobil, že väčšina slovenskej spoločnosti nie je ochotná medzi seba prijať ani utečencov v ohrození života. Preto je prekvapujúce, že islamský portál Mysalaam.com zaradil lyžovačku v Jasnej medzi sedem tipov, kde v Európe môžu Moslimovia stráviť príjemnú zimnú dovolenku.

Bez alkoholu, prosím

“Keď si predstavíte európske zimné radovánky, väčšinou sa spájajú s nadmerným pitím a žúrovaním, čo mnoho moslimských cestovateľov odrádza. Ale zima v Európe ponúka oveľa viac,” píše Mysalaam.com. Pre dobrých vyznávačov Allaha ponúka niekoľko overených európskych destinácií, ktoré sú “muslim friendly,” teda priateľské voči Moslimom.

Viaceré zimné odporúčania sa nachádzajú v strednej Európe. Hneď prvým je korčuľovanie na zamrznutom maďarskom jazere pri zámku Vajdahunyad v Budapešti. “Nájdete tam všetko, čo očakávate od klasického rozprávkového zámku v Európe… bude sa vám zdať, že každú chvíľu vystrčí hlavu z niektorého okna Popoluška,” uvádza portál.

Pri vypočítavaní zimných atrakcií v Európe sa nedajú vynechať tradičné vianočné trhy. Mysalaam.com si vybral tie nemecké v mestách Berlín, Stuttgart a Mníchov. Obdivuje ich magickú atmosféru, opojnú vôňu sviatočných lahôdok a dobrým moslimom dáva aj radu: “Ak si vyberiete to správne miesto, zoženiete aj nealkoholické varené víno a môžete si ho vychutnávať pod blikajúcimi svetielkami.”

Lacné Slovensko

“Pre väčšinu ľudí je lyžovanie drahým zimným zážitkom. Ale nemusí to tak byť. Odkedy vstúpilo do hry úžasné Slovensko, znalci si užívajú kvalitnú lyžovačku na zasnežených tatranských svahoch za zlomok ceny v alpských rezortoch. Mali by ste to vyskúšať tiež,” uvádza Mysalaam.com. Špeciálne odporúča vybrať sa do stredísk v okolí Jasnej.

Moslimom by sa vraj mohlo páčiť aj v ľadovom hoteli pri rumunskom jazere Balea v Transylvánii. “Len si nezabudnite vziať so sebou cesnak, toto je krajina grófa Drakulu…” Veľkým zážitkom môže byť aj jazda na saniach ťahaných psami vo Fínsku, pričom človek môže pozorovať sobov a snežné husi. Do zoznamu sa ešte dostalo budovanie iglu vo francúzskych Alpách, či pozorovanie polárnej žiary na Islande.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM