Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Na hrade Čičva objavili tajnú chodbu!

Výnimočný nález sa podaril archeológom počas prác na hradisku v obci Sedliská vo Vranovskom okrese. Odhalili tehlovú spojnicu medzi severným a západným krídlom .

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Na hrade Čičva objavili tajnú chodbu!
Zdroj: TASR

Odkrytie dávno zabudnutej chodby na hrade Čičva, do ktorej ľudská noha nevkročila niekoľko storočí, bude nepochybne lákadlom pre turistov i milovníkov slovenských hradov a histórie. Podľa archeológov ide o ojedinelú architektúru, ktorá sa v tých časoch vyskytovala skôr v Poľsku. Vzácny objav si všíma aj americký portál archeology.org.

Odkrytá a zasypaná

“Hrad postavili začiatkom 14. storočia. Ľubomír Hutka z občianskeho združenia Pro futuro potvrdil, že tehly použité na stavbu chodby sa zvyčajne vyskytovali v Poľsku,” píše americký portál. Ďalej vysvetľuje, že dôvodom je zrejme poľská posádka, ktorú na hrad priviedla v 17. storočí šľachtická rodina Drugethovcov.

Objavená chodba na Čičve slúžila ako spojnica medzi severným a západným palácovým krídlom. Práve vďaka konštrukcii z tehlových tvárnic ide o ojedinelý nález na Slovensku. Turisti sa však ešte nemôžu tešiť na jej návštevu. Pamiatkový úrad rozhodol, že chodba bude opäť zasypaná a k jej obnove sa pristúpi neskôr.

Ďalšie archeologické poklady

Chodba nie je jediný objav, ktorý sa tento rok na Čičve podaril. “Vykopávky vyniesli na svetlo aj keramiku, krčahy, misky a dve rozbité kamenné delové gule,” píše archeology.com.

Archeológovia začali tiež s obnovou východnej delovej bašty. Počas prác už zrekonštruovali prvé nadzemné podlažie s delovými strieľňami, ktoré boli v dezolátnom stave. Celková obnova by sa mala dokončiť na budúci rok.

„Najraritnejším nálezom je časť krúžkového brnenia. Nebola úplne bežná, keďže jej výroba stála hotový majetok a mohli si ju dovoliť len významní alebo bohatí rytieri, alebo šľachtici,“ uviedol Hutka pre TASR. Vysvetlil, že to dokazuje význam hradu Čičva, ktorý zrejme nebol obývaný obyčajnou posádkou.

Príťažlivosť hradu môže umocňovať aj skutočnosť, že ho svojho času dostala do vena Alžbeta Báthoryová pri svadbe s Františkom Nádašdym. Ktovie, možno duch krvavej grófky občas v noci zavíta aj medzi kamenné múry Čičvy.          Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM