Lucia Lauková Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Na súde hlasno plakal, ale už bolo neskoro…

Dušan Zverka sedel za volantom svojho kamióna, keď spravil osudovú chybu, ktorú si bude vyčítať do konca života. Brzdiť začal len pár metrov pred kolónou vozidiel, do ktorej vzápätí napálil

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Na súde hlasno plakal, ale už bolo neskoro…
Zdroj: TASR

Vedeli ste, že keď kamionista stúpi na brzdu, trvá zhruba sekundu, kým sa brzdiaci efekt prenesie na všetky štyri kolesá? Sekunda sa môže zdať ako nič, ale za tento čas prejde niekoľko tonový kolos pri rýchlosti 80 kilometrov za hodinu až dvadsať metrov. Slovenský vodič kamióna Dušan Zverka začal na britskej diaľnici brzdiť len 17 metrov pred kolónou áut, ku ktorej sa blížil 90 kilometrovou rýchlosťou. Výsledok bol jasný – obrovský náraz a smrť jedného šoféra. O téme píše britský portál Lancashire Post.

Osudná tragédia

Slovák Dušan Zverka (35) žije v britskom meste Manchester a živí sa ako vodič kamióna. Najbližších 16 mesiacov si však za volant nesadne, keďže súd mu zakázal na toto obdobie šoférovať. Osem mesiacov tiež strávi v britskom väzení za smrť Davida Hargreavesa (53), ktorý vo svojom aute Ford Fiesta nehodu spôsobenú Zverkovým kamiónom nemohol prežiť.

Počas súdneho pojednávania prokurátor vyhlásil, že Zverka zjavne vôbec nevnímal, že pred ním na diaľnici stoja autá v kolóne. “Napriek tomu, že posledné auto kolóny malo spustené výstražné svetlá, obžalovaný zareagoval až v úplne poslednej chvíli a vrazil tak so svojím kamiónom do stojacich áut. Očití svedkovia popísali obrovskú ranu, dym a lietajúce trosky,” uvádza Lancashire Post.

Súd mal k dispozícii znalecký posudok, podľa ktorého sa Zverkov kamión rútil rýchlosťou 90 km/h až do posledného okamihu nárazu. Na vozidle nezistili žiadne chyby, ktoré by mohli vysvetliť, prečo nebrzdil skôr.

Slzy a ľútosť

Súdne pojednávanie so slovenským šoférom bolo veľmi emotívne na všetkých stranách. “Zverkovi tiekli slzy, keď ho viedli pred sudcu a hlasno vzlykal, keď sa v súdnej sieni púšťal kamerový záznam z osudnej nehody,” píše Lancashire Post.

Plakala aj prítomná partnerka vodiča, ktorý nehodu neprežil. Theresa v slzách opisovala, ako si so svojim milovaným Davidom práve plánovali dovolenku, na ktorú mali odcestovať už o pár dní. Telefonovala s ním ešte pár minút pred samotnou zrážkou a netušila, že to je poslednýkrát, čo ho počuje.

Spomínala, že keď jej policajt prišiel oznámiť tú strašnú správu, “nohy sa jej podlomili a prišlo jej zle od žalúdka.” Najhoršie dve veci ju však ešte len čakali – keď musela strašnú zvesť oznámiť Davidovmu synovi a keď musela ísť identifikovať jeho telo do márnice. “Ten pohľad mi navždy zostane pred očami. Snažím sa zachovať si spomienky len na to dobré, ale pohľad na jeho mŕtve telo to vždy prebije,” dodala užialená Theresa.

Slovenský vodič po celý čas prejavoval nesmiernu ľútosť nad tým, čo sa stalo. Prostredníctvom svojho obhajcu vyhlásil, že keby to len bolo možné, chcel by vrátiť čas. Zároveň si uvedomuje, že nič na svete už nemôže napraviť jeho chybu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM