Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nadšení budú nielen milovníci vláčikov!

Ak máte radi históriu a vlaky, určite vás nadchne možnosť nahliadnuť priamo do luxusných vlakových vagónov, v ktorých sa vozili československí prezidenti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nadšení budú nielen milovníci vláčikov!
Zdroj: TASR

V lete pricestuje z Česka na Slovensko skutočná lahôdka pre všetkých milovníkov vlakov a spoločných českoskoslovenských dejín. Z Prahy už vyrazil špeciálny prezidentský vlak zložený z deviatich vozňov, ktoré na svojich cestách využívali Tomáš Garrigue Masaryk, Klement Gottwald, Ludvík Svoboda, Václav Havel, ale aj Alexander Dubček. Do niektorých budú môcť záujemci aj reálne vstúpiť a precítiť atmosféru nabitú históriou.

Pozoruhodná výstava

Prezidentský vlak pripravilo Národné technické múzeum, České dráhy a Železnice Slovenskej republiky pri príležitosti 100. výročia vzniku spoločného štátu. Informuje o tom český portál lidovky.cz. Záujemcovia o prehliadku jedinečných interiérov vozňov si môžu pozrieť rozpis jednotlivých zastávok na webstránke českého Národného technického múzea.

Vlak bude v lete stáť v pätnástich českých a slovenských mestách, kde sa bude určite tešiť veľkému záujmu. Veď jeho súčasťou bude aj Masarykov salónny vozeň vyrobený v roku 1930 a tiež vozeň z roku 1909, ktorý bol pôvodne určený pre rakúskeho cisára Františka Ferdinanda. Do týchto historických skvostov sa však ľudia osobne nedostanú a budú sa môcť do nich pozrieť len cez okná.

“Kvôli obavám o zachovanie interiérov budú môcť návštevníci vstúpiť len do najmladšieho z troch salónnych vozňov,” píše český portál. Keďže ide o skutočné muzeálne kusy, vo vlaku sa nebude dať ani previezť, hoci sú všetky vagóny stále prevádzkyschopné.

Viezol sa aj Dubček

Priestory, do ktorých sa ľudia dostanú, budú však určite stáť za to. “Ľudia si budú môcť zvnútra prezrieť salónny vagón nazývaný Svoboda podľa prezidenta Ludvíka Svobodu. Vozeň z roku 1968 však využíval aj jeho nástupca Gustáv Husák a na smutne známe stretnutie s Brežnevom v ňom cestoval do Čiernej nad Tisou aj Alexander Dubček,” píšu Lidovky.

Prezidentský vlak dopĺňajú aj dve lokomotívy a sprievodné vagóny. “V osobnom vozni z roku 1931 bude umiestnená aj výstava o cestách československých prezidentov po železniciach. Zdokumentovaná je tam, napríklad, cesta Edvarda Beneša, ktorý sa v máji 1945 po konci druhej svetovej vojny vracal vlakom do Prahy,” dodávajú Lidovky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM