Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Najprv ľadová voda, potom vodka

Oblievanie a šibanie stále patria medzi najzvláštnejšie veľkonočné zvyky z hľadiska cudzincov. Mnohí z nich skrátka nedokážu pochopiť, prečo si to slovenské ženy nechajú a mužov ešte aj odmenia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Najprv ľadová voda, potom vodka
Zdroj: TASR

Každý rok na jar sa nájde niekoľko zahraničných médií, ktoré s viac alebo menej skrývaným počudovaním, či rovno hrôzou, opisujú slovenské veľkonočné zvyky. Americký portál vinepair.com dokonca urobil zo slovenskej Veľkej noci sviatok alkoholu. Nevedno prečo, ale v aktuálnom článku na túto tému uvádza, že Veľká noc v mnohých východoeurópskych krajinách znamená doslova vodka. Do tejto skupiny zaradil Maďarsko, Poľsko, Česko a samozrejme Slovensko.

Národ alkoholikov?

Slováci určite nie sú národ abstinentov a už vôbec nie na vidieku, kde sa veľkonočné tradície udržiavajú intenzívnejšie ako v mestách. Ale Veľká noc isto nie je pre nich synonymom vodky, ako to uvádza americký portál vinepair.com. Jeho zvláštne vnímanie slovenských tradícii možno ospravedlniť tým, že ide o špecializovanú webstránku, ktorá sa venuje alkoholu.

Ako teda popisuje vinepair.com slovenské sviatky jari pre svojich čitateľov? “Starodávna veľkonočná tradícia na Slovensku spája oslavu Kristovho znovuzrodenia s nosením tradičných krojov a rituálom, ktorý zahŕňa oblievanie dievčat ľadovou vodou a nalievanie vodky mužom,” píše portál.

Americká stránka svojim čitateľom vysvetľuje, že tento pôvodom ešte pohanský rituál má ženám urobiť dobre: “Na Slovensku je to ľudová tradícia, ktorá má posilňovať ženské zdravie, i keď veľa vedeckých dôkazov o tom nie je. Dievčatá za to odmeňujú chlapcov maľovanými vajciami a alkoholom.”

Radšej útek z domu

Portál analyzuje slovenskú Veľkú noc slovami, že pôvodne mohlo ísť o akýsi spôsob flirtovania, keďže šibačka a oblievačka sa spájajú aj s plodnosťou ženy. “Dnes je však z toho rituál praktizovaný najmä v rámci rodiny a medzi susedmi, pričom ženy ho považujú za bizarne nevyvážený.”

Vinepair pripája vyjadrenie Slovenky Márie Kecsoovej, ktorá píše pre portál Welcome to Bratislava. Snaží sa zahraničným čitateľom vysvetliť, že nejde o žiadnu krutosť páchanú na ženách, hoci to tak pre uši cudzinca môže znieť. Portál pripája aj slová ďalšej Slovenky Jany Kasperkevičovej, ktorá nijako neskrýva, že mnohé slovenské ženy takúto oslavu jari neobľubujú.

Spomína si na svoje detstvo, keď ju vlastní bratia poliali vedrami ľadovej vody priamo v posteli. “Povedať, že som ako dieťa Veľkú noc neznášala, by bolo príliš slabé… moju mamu ako mladé dievča často vytiahli na dvor a tam ju oblievali vedrami, prípadne ju hodili priamo do vane plnej studenej vody,” cituje vinepair.com Ja­nu.

Preto Mária Kecsoová priznáva, že niektoré slovenské ženy počas Veľkej noci radšej utečú preč z domu, aby sa vyhli týmto sviatkom. “A kto by im to mal za zlé, však?” dodáva s porozumením americký portál.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM