Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Najprv okradol dieťa, potom plakal na súde

Patrik Gunár si posedí v britskej base tri roky za surovú krádež mobilu, ktorý odcudzil len 12-ročnému dievčaťu. Prípad vyvolal vo Veľkej Británii búrlivú verejnú odozvu a odsúdenie páchateľa.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Najprv okradol dieťa, potom plakal na súde
Zdroj: pixabay.com

Slovák žijúci vo Veľkej Británii sa postaral o poriadny verejný škandál, keď sa na ulici oboril na malé dievča kráčajúce do obchodu kúpiť potraviny. Mal totiž zálusk na jej nový smartfón a dieťa bolo, prirodzene, ľahká korisť. Odvážna dievčinka sa udatne bránila a so zlodejom zápasila aj potom, ako ju zvalil na zem otáčal do kruhu. Mobil jej napokon v nerovnom zápase ukradol, ale celý incident našťastie zaznamenala priemyselná kamera. Polícia Slováka zadržala a už si vypočul aj exemplárny trest. Téme sa venuje britský portál Metro.

Usmoklený zlodej

Patrik Gunár sa najprv snažil obmäkčiť sudcu tvrdením, že pred útokom na slabé dievča ho niekto proti jeho vôli nadrogoval, takže nebol schopný ovládať svoje konanie. Nič mu to však nepomohlo a tak napokon skončil v slzách: “Gunár plakal na lavici obžalovaných, keď sa priznal k lúpeži a bol odsúdený na tri roky súdom v Derby,” píše Metro.

Jeho konanie je obzvlášť odsúdeniahodné, keďže policajtom počas výsluchu povedal, že si vybral ako obeť malé dievča, pretože to bola “ľahká obeť.” Uniformovaní muži ho pomerne rýchlo vypátrali hneď po útoku, keďže zábery z odpornej lúpeže sa začali rýchlo šíriť internetom a zdieľali ich aj hviezdy ako Piers Morgan, či Gavy Roslin.

Zatiaľ čo slovenský zlodej si vyslúžil veľké verejné opovrhnutie, okradnuté dievča si naopak užíva početné prejavy uznania jej odvahy. Keď ju nepomerne silnejší muž napadol, dokázala s ním udatne bojovať 25 sekúnd. Napokon sa však jeho surovosti neubránila a o mobil prišla.

Verejná zbierka

Dievčaťu ponúklo pomoc mnoho ľudí, ktorých oslovila jej odvaha. Dostala ponuku na bezplatný kurz sebaobrany a vo verejnej zbierke jej ľudia vyzbierali takmer dve tisíc libier. “Som dojatá nezištnou štedrosťou ľudí. Vďaka týmto peniazom si môžem kúpiť nový mobil, šaty, ktoré som mala na sebe a ďalšie veci,” cituje Metro slová olúpeného dievčatka.

Ďalej dodala, že úprimné vyjadrenia podpory od cudzích ľudí sú pre ňu nesmiernou vzpruhou: “Verejné reakcie mi naozaj zdvihli sebavedomie, ktoré som mala po útoku veľmi nízke… chcem tiež poďakovať polícii za ich úžasnú a rýchlu akciu, vďaka ktorej okamžite našli páchateľa.”

Metro cituje aj matku dievčatka, ktorá potvrdila, že jej dcéra veľmi ťažko znášala samotnú lúpež a cítila sa veľmi otrasená a neistá. Vďaka úžasnej podpore zo všetkých kútov sa však cíti oveľa lepšie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM