Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Náš vyprážaný burger v langoši je bomba!

Reštaurácia Korzo v New Yorku ponúka slovensko-maďarskú špecialitu. Má svojich obdivovateľov, ale i odporcov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Náš vyprážaný burger v langoši je bomba!
Zdroj: internet

Bryndzové halušky, pečené bravčové koleno, či kapustnica sú už klasiky, ktoré nájdete v slovenských reštauráciách v zahraničí. Manželský pár Mária a Otto, ktorí sa stretli v Poprade, sa však rozhodli experimentovať a ponúknuť americkým hosťom vo svojej reštaurácii Korzo naozajstnú špecialitu.

Kombinuje to najlepšie zo slovenskej a maďarskej kuchyne skutočne originálnym spôsobom. Pomenovali ju vyprážaný burger a vo svojom videu ju predstavila stránka Food Network na sieti Youtube.

Slovanský burger

Na video s detailným postupom výroby vyprážaného burgera upozornil maďarský portál Hungary Today a zahrnul ho samou chválou. “Manželia, ktorým patrí reštaurácia Korzo v Brooklyne v meste New York, zostávajú verní svojim východoeurópskym koreňom a servírujú jedlá inšpirované slovenskou kuchyňou ako vyprážaný burger,” píše maďarský portál.

Americký moderátor vo videu nazýva špecialitu slovanským burgrom. Zákazníka na prvý pohľad upúta najmä to, že na tanier dostane akýsi bochníček, ktorý musí rozkrojiť, aby našiel mäso. Je to vlastne langošová placka, na ktorú kuchár položí opečený burger, pridá cibuľu, bryndzu, kyslú kapustu a domácu horčicu, ktorú pán Otto vyrába ako vlastnú špecialitu.

Bochníček s prekvapením

Všetky americko – slovenské dobroty sa zabalia do langošového cesta a vzniknutý bochníček sa vypraží v oleji ako klasický langoš. Moderátor si vo videu oblizuje prsty a nešetrí chválou, ale americkí diváci v komentároch pod reportážou sú skôr kritickí.

“Veď je ten burger nedopečený!” zhoduje sa väčšina komentárov a konštatuje, že pri takomto ružovom mäse by sa báli, že sa niečím nakazia. Iní však oponujú, že zákazník si predsa môže zaželať, či chce burger viac alebo menej prepečený a reštaurácia mu vyjde v ústrety. Objavila sa aj námietka, že mäso vyprážané v langoši musí byť kalorická bomba a to pre Američanov, ktorí už aj tak majú problémy s nadváhou, nie je práve vhodné jedlo.

Nájdu sa však pozitívne ohlasy spokojných hostí, ktorí Korzo osobne navštívili a langošový burger im chutil. Pani Mária je obzvlášť hrdá na svoje langošové cesto. Robí ho podľa starého rodinného receptu, ktorý si podávajú z pokolenia na pokolenie už štyri generácie.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM