Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Našinci pašujú levy, pytóny i krokodíly

Exotické zvieratá natlačené v malom priestore dodávky zachránili francúzski colníci na mýtnej bráne neďaleko talianskych hraníc. Šoféri boli dvaja muži so slovenskými pasmi.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Našinci pašujú levy, pytóny i krokodíly
Zdroj: TASR

Pašovanie zvierat je krutý a výnosný biznis, do ktorého sa vo veľkom zapájajú aj Slováci. Do teraz sa často spomínali najmä slovenskí chovatelia psov, ktorí ich potom lacno predávajú francúzskym odberateľom. Tí prevážajú malé šteniatka v otrasných podmienkach stovky kilometrov, aby ich mohli vo Francúzsku ilegálne predať. Teraz zverejnil francúzsky portál Nicematin správu, že Slováci sú zapletení aj do nezákonného obchodu s exotickými zvieratami, ktoré sú vyhľadávané ako domáci maznáčikovia v Európe.

Veľký záťah

Francúzsky portál uvádza, že na diaľničnej mýtnej bráne pri obci La Turbie majú colníci stále plné ruky práce. Dobre totiž vedia, že práve tadiaľto vedie hlavná dopravná tepna pašerákov zvierat, ktorí smerujú zo Španielska do Talianska a ďalej na východ. V dodávkach a kamiónoch vezú tisícky exotických plazov, vtákov i cicavcov. K svojmu živému nákladu sa správajú, akoby to neboli živé tvory, ale obyčajné veci.

Colníkom sa vryli do pamäti najmä dva veľké záťahy, ktoré uskutočnili nedávno a ktoré im naozaj vyrazili dych. “Večer 26. apríla sa španielsky obchodník pokúšal v dodávke prepašovať divoko žijúce zvieratá na trase z Madridu do Českej republiky. Využil pri tom dvoch slovenských šoférov,” píše Nicematin.

Keď colníci otvorili dodávku, naskytol sa im zúfalý pohľad: “dva levy v jednej klietke, desať malých krokodílov, tri malé opičky, dvaja austrálski dingovia, niekoľko chránených korytnačiek, dva lemury a jeden obrovský pytón, ktorý už bol mŕtvy.”

Trest s podmienkou

Ochrancovia a milovníci zvierat by týmto ľuďom iste bez váhania vymerali veľmi prísne tresty. Francúzsky súd sa sústredil hlavne na finančné sankcie. “V rámci súdneho konania sa obchodníkovi nič zo zabavených vecí a zvierat nevrátilo. Ani dodávka. Zároveň dostal pokutu 10-tisíc eur a tiež colnú sankciu 17 500 eur, čo bola hodnota prevážaných zvierat. Zároveň bol odsúdený na jeden rok väzenia podmienečne,” píše francúzsky portál. Ako skončili slovenskí šoféri a s akými trestami vyviazli, sa už v správe neuvádza.

Druhý podobný prípad, ktorý zachytili colníci na mýtnej bráne pri La Turbie, bol podobne smutný. Colníci opäť odstavili jednu dodávku a po jej otvorení zistili, že na pár metroch štvorcových sa v zúfalých podmienkach tiesnia tisíce zvierat. “Bolo tam 577 papagájov a anduliek medzi tisíckami ďalších vtákov, 940 maličkých korytnačiek, 32 veľhadov kráľovských, ktoré boli dlhé asi 15 cm, stovka leguánov a 33 chameleónov…”

Portál dodáva, že niektoré zo zabavených zvierat vrátia majiteľom a mnohé umiestnia do zoologickej záhrady v Monaku, kde sa o nich patrične postarajú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM