Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Našinci pracujú vo Veľkej Británii ako otrokári aj otroci

Jedenásť slovenských mužov a žien drelo v neľudských podmienkach v dielni na výrobu rámov obrazov v britskom Ings Lane. Súd s ich otrokármi sa práve začal.

Len nedávno britský súd odsúdil dvoch slovenských bratov na šesť rokov za mrežami za obchodovanie s ľuďmi na nútenú prácu. Slováci však v ostrovnej krajine pôsobia aj v presne opačnej pozícii – ako vykorisťovaní otroci. Najnovší prípad popisuje portál denníka Manchester Evening News.

Neľudská drina

“Museli pracovať 70 až 80 hodín týždenne, niekedy aj sedem dní v týždni,” cituje portál britskú obžalobu v súdnom procese, ktorý má potrestať otrokárov jedenástich Slovákov. Za neľudskú drinu dostávali 240 libier týždenne (v prepočte podľa aktuálneho kurzu 312 eur), čo je menej ako minimálna mzda.

Oddýchnuť si nemohli ani po práci. Podľa obžaloby žili v dome jedného z otrokárov v biednych podmienkach, spali len na matracoch na zemi a nemohli voľne vychádzať von. Podľa portálu bola väčšina Slovákov rodinne príbuzných.

Rýchlo a ešte rýchlejšie

“Netušil som, že moje ruky sa dokážu tak rýchlo hýbať,” vypovedal pred súdom Viliam Červenák ako jeden z poškodených. Opisoval ťažké pracovné podmienky, v ktorých museli drieť. Údajne nechýbalo ani násilie.* “Keď som urobil chybu, iný zamestnanec ma ohrozoval kusom dreva.”*

Pracovné tempo bolo skutočne vražedné. Denne museli vyrobiť 1500 až 2000 rámov na obrazy. Aby to všetko stihli, pracovali v dvanásť hodinových zmenách s jedinou polhodinovou prestávkou, ktorú si museli vybrať vonku.

Štyria obvinení otrokári sú zrejme britskí občania, aj keď podľa mien budú minimálne traja zahraničného pôvodu – Mohammed Anjum Iqbal, Mohamad Najum Iqbal, Mohammed Zafar a Edward Fawcet. Všetky obvinenia z obchodovania s ľuďmi na nútenú prácu odmietajú. Súdny proces potrvá niekoľko týždňov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM