Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Návrat slovenského zlata riešia aj v Číne

Viaceré národné banky už nejaký čas sťahujú svoje zlaté menové rezervy domov. Rovnaký krok sa aktuálne pokúsil v parlamente presadiť aj Smer, ale (zatiaľ) neúspešne.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Návrat slovenského zlata riešia aj v Číne
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Návrat slovenského národného “zlatého pokladu” za 1,3 miliardy eur sa zatiaľ nekoná. Robert Fico nedokázal presvedčiť poslancov parlamentu, aby zahlasovali za program mimoriadnej schôdze, ktorá mala tému riešiť. Ide o zaujímavú otázku, o ktorej píše aj čínsky portál Shanghai Metals Market. Pripomína, že strana Roberta Fica sa o tento krok pokúsi znovu.

Pompézna operácia

Slovensko má už celé desaťročia uložené v britskej Bank of England takmer 32 ton investičného zlata. Ak by sa podarilo odhlasovať jeho prevoz na Slovensko, bola by to skutočne nevídaná operácia s mimoriadnymi bezpečnostnými opatreniami, čomu by zodpovedali aj finančné náklady. Zatiaľ sa však nič nechystá.

“Slovenský parlament odmietol rokovať o návrhu na vrátenie zlatých rezerv z Veľkej Británie. Návrh predložil bývalý premiér Robert Fico, podľa ktorého nemá zmysel držať slovenské zlato vo Veľkej Británii z dôvodu hroziaceho brexitu a rizika finančnej krízy,” uvádza čínsky portál.

Nie sme jediní

Shanghai Metals Market ďalej uvádza, že Slovensko je len jednou z viacerých krajín, ktoré chcú stiahnuť svoje zlaté rezervy späť domov zo zahraničia. Ako príklad uvádza aj Nemecko, ktoré začalo s týmto procesom už v roku 2013. Nemecké zlaté rezervy patria medzi najväčšie na svete. Berlín vlastní až 3384 ton zlata, čo predstavuje 227-tisíc zlatých tehličiek.

Veľká časť tohto nemeckého pokladu je v USA a vo Francúzsku a práve odtiaľ Nemci zlato sťahujú. Veľkú časť majú uloženú aj vo Veľkej Británii, rovnako ako Slovensko. Z Londýna však Berlín nechce previesť ani jednu tehličku. Je to totiž centrum svetového obchodu so zlatom a preto je výhodné mať ho tam uložené.

Čínsky portál však vymenováva, že existujú krajiny, ktoré uprednostňujú prevoz svojich zlatých rezerv aj z Londýna. Napríklad Maďarsko, Turecko, Rakúsko, či Rumunsko. “O rovnaký krok sa usilovala aj Venezuela, ale Veľká Británia to odmietla,” uzatvára Shanghai Metals Market.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM