Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nedobrovoľne prevážal migrantov

Utečenci z krajín vojnových konfliktov sa snažia všemožne dostať do svojej „zasľúbenej krajiny,“ ktorou je väčšinou Nemecko. Počas svojej strastiplnej cesty často robia z kamionistov nedobrovoľných pašerákov ľudí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nedobrovoľne prevážal migrantov
Zdroj: TASR

Európa už ani zďaleka neprežíva taký nápor utečencov ako v roku 2015. Medzinárodná organizácia pre migráciu informovala, že cez Stredozemné more sa na európske pobrežie dostalo k júnu tohto roka o polovicu menej migrantov ako vlani. Konkrétne do Španielska, Grécka a Talianska, čo sú najčastejšie destinácie, priplávalo viac ako 33 tisíc ľudí. Tí sa potom snažia dostať ďalej na západ a sever kontinentu. Ak sa im to nedarí inak, často využívajú aj nič netušiacich vodičov kamiónov. O jednom prípade píše aj francúzsky portál Paris-Normandie.fr.

Ťuk, ťuk – prekvapenie

Kamionisti sú na svojich dlhých cestách naprieč Európou pripravení na čokoľvek. Niektoré prekvapenia však môžu byť nepríjemné. Napríklad, ak vodič zistí, že sa mu do návesu v noci dostali čierni pasažieri.

„Slovenský šofér zalarmoval policajtov, keď začul zvuky vychádzajúce z jeho návesu. Udalosť sa odohrala 18. júla ráno , keď bol odparkovaný na diaľničnom odpočívadle Bolleville na diaľnici A29 pri benzínovej stanici Esso,“ píše Paris-Normandie.fr.

Zavolať políciu je v takej chvíli nevyhnutné, pretože v opačnom prípade by sa za mreže mohol dostať sám kamionista. Ak by totiž hoc aj nevedomky previezol ilegálnych migrantov cez hranice, mohli by ho obviniť z pašeráctva. Dokázať, že o „živom náklade“ nič nevedel, by bolo zložité.

Ďalší osud

Paris-Normandie.fr ďalej uvádza, že policajti okamžite dorazili na diaľničné odpočívadlo a zadržali sedem Iračanov skrytých v útrobách kamióna. Všetci muži mali približne tridsať rokov. Štyria z nich boli prevezení do záchytného centra v meste Rennes a zvyšní traja boli vyhostení z Francúzska.  

Podobné prípady sa stávajú aj na Slovensku. V apríli tohto roka zastavili slovenskí policajti vo Zvolene nákladiak, ktorý šoféroval srbský vodič. V zadnej časti odhalili štyroch skrytých cudzincov, ktorí pri sebe nemali žiadne dokumenty a nevedeli povedať ani cieľ svojej cesty. Srb však čelí obvineniu z prevádzačstva, za čo mu hrozí tri až osem rokov za mrežami.

Foto: ilustračné

 
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM