Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nenechajte tých Fínov nariekať…

Fíni sú už zo Slovákov zúfalí a nevedia, čo s nimi. Dôvodom, bohužiaľ, nie je zdrvujúci výkon slovenských hokejistov, ale obyčajné pokuty za parkovanie. Len minimum cudzincov im ich platí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nenechajte tých Fínov nariekať…
Zdroj: TASR

Severská krajina s povestným školským systémom a tisícom jazier nepatrí medzi časté turistické destinácie Slovákov. Možno je dôvodom aj veľmi prísny režim na predaj alkoholu. V bežnom fínskom obchode si človek kúpi akurát tak slabé pivo a čokoľvek tvrdšie zoženie len v špecializovaných predajniach za cenu, nad ktorou sa bežnému našincovi zatočí hlava. Ale nejakí Slováci tam zjavne predsa len zablúdia. Spomína ich totiž fínsky portál yle.fi vo svojom článku o chronických neplatičoch pokút za parkovanie.

Slováci na to kašlú

“Hlavné mesto Helsinki prišlo za posledné roky o 4,5 milióna eur za nezaplatené pokuty za parkovanie. Väčšina z nich bola vystavená vozidlám so zahraničnými značkami,” píše yle.fi. Portál ďalej dodáva, že pokutovať cudzincov za zlé parkovanie je ako hádzať hrach na stenu. Až 80 percent všetkých bločkov vystavených zahraničným autám zostala nezaplatená.

Najčastejší previnilci, prirodzene, pochádzajú z geograficky blízkych krajín. “Za päť rokov mali Estónci na svojom konte 75 percent všetkých porušení parkovacích pravidiel,” uvádza fínsky portál. Necelých osem percent bločkov vystavili fínski policajti Rusom a zhruba päť percent Švédom.

Ak do Fínska dorazí nejaký slovenský motorista na svojom aute, fínski policajti asi nečakajú veľkú disciplínu. “Až 96 percent slovenských vodičov neuhradilo pokutu za parkovanie,” píše yle.fi. Je to úplne najhoršie číslo zo zoznamu parkovacích previnilcov. O máličko lepšiu štatistiku vykazujú Lotyši (92 percent), Estónci (82 percent) a Švédi (79 percent). Je zaujímavé, že celkom priaznivo z týchto porovnaní vyšli ruskí šoféri – až polovica z nich svoju pokutu za parkovanie poctivo uhradila.

Neznámi hriešnici

Portál yle.fi približuje, že fínski policajti majú pri zahraničných evidenčných číslach problém identifikovať skutočného majiteľa vozidla a zaslať mu patričný “pozdrav” domov. Prečo je to problém práve vo Fínsku nevedno. Väčšina európskych krajín totiž funguje v rámci prepojenej policajnej databázy a pokutové bloky za dopravné priestupky zasiela zahraničným previnilcom domov.

Pokuty za parkovanie sú vo Fínsku relatívne vysoké na slovenské pomery. V Helsinkách sa pohybujú od 60 do 80 eur. V takom Španielsku to môže byť až 200 eur. Fínske bločky za parkovanie sú však nič v porovnaní s pokutami, ktoré šofér vo Fínsku môže dostať za prekročenie rýchlosti. Tie sa totiž odvíjajú od výšky príjmu. A tak sa pred pár rokmi stalo, že jeden fínsky milionár s ťažkou nohou na plyne dostal pokutu viac ako sto tisíc eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM